Anonim
Image

Диагоналните колони създават неправилни прозорци за спортна зала от Schemaa

Награди A +: ъгловите поликарбонатни прозорци създават теселовидни форми по фасадата на тази гимназия във френския регион Шампаньо, победител в тазгодишните награди Architizer A +.

Image

Френското архитектурно студио Schemaa проектира мултиспортната зала Nathalie Mauclair като продължение на гимназията Жан Рондо, създавайки по-големи съоръжения за местни училища и спортни клубове.

Архитектите искаха да съответстват на височината на съществуващия спортен център, но предлагат контраст на неговия двускатен покрив, покрит с изпъкнала форма, наподобяваща комин-комин. Обратно, новата фитнес зала има плосък покрив.

Дървените колони, поддържащи покрива, са разположени диагонално и се оставят изложени както от вътрешната, така и от външната страна.

Колоните са облицовани с черен гофриран метал. Отдалеч те изглеждат като линии, начертани между старата и новата структура.

За да оформят тези колони, архитектите са използвали лепило-ламиниран дървен материал, вид на инженерна дървесина, образувана чрез наслояване на множество резени дърво и залепването им.

Image

Отвън поликарбонатните прозорци са завършени с матова обработка против отблясъци, така че да отразяват различни нюанси на светлината през деня.

От северната страна на сградата, тези панели създават разпръснат източник на светлина и гарантират уединение за спортните играчи отвътре.

Image

Ясното остъкляване оформя долната фасада, за да предложи гледки към спортното игрище, докато южната страна е непрозрачна, за да се избегне твърде много отблясъци.

От източната страна залата разполага с голям прозорец, рамкиращ гледка към нова тераса на покрива - място за срещи на открито между двете фитнес зали. Тук архитектите също добавиха серия от засадени площи.

Image

Дървената конструкция е оставена гола и матирана във вътрешността на спортната зала, за да създаде топло-тонизирана среда. Той се компенсира от пръски от ярка жълта боя - кимване към цветните блокове от външната страна на съществуващата фитнес зала.

Image

Мултиспортната зала Nathalie Mauclair взе една от наградите в категория „Гостоприемство + спорт“ на наградите A + 2016.