Anonim
Image

Cun-Design превръща къща в Пекин във филмово студио с разширения от стомана и стъкло

Китайската фирма Cun-Design превърна типична крайградска къща в Пекин в студио за филмово производство, включващо стъклени и предварително ръждясали стоманени разширения.

Cun-Design беше помолен да наблюдава ремонта на съществуващия имот в китайската столица в района на Тонгжоу, за да създаде ново работно пространство за Blue Moon Films.

Самостоятелната къща, разположена на брега на река Вен-Ю в източната част на града, е построена едва през 90-те години на миналия век, но вече е изпаднала в лошо състояние.

Архитектите признаха, че фасадите и структурната рамка на къщата могат да бъдат запазени и адаптирани, но се стремяха напълно да преобразят тесния интериор, за да му придадат по-модерно усещане.

„Първото ни впечатление за тази къща е, че тя не е в синхрон с днешните хора и начина им на живот“, каза Cun-Design. "Поддържахме оригиналната му структура по време на обновяването и формирахме контрастираща граница между старо и ново в рамките на проекта."

Ремонтът започна с премахването на всички неструктурни вътрешни стени, което доведе до по-открити и гъвкави пространства. Вратите и прозорците също бяха премахнати, за да създадат непрекъсната циркулация в цялата сграда.

"Ние вярваме, че" празното "пространство не е празно и липсва характер", казаха архитектите. "Напротив, това ни дава възможност да илюстрираме това пространство по-истински и ясно и да избегнем пространство с ненужни дизайнерски елементи."

Едно от основните притеснения на дизайна беше да се подобри връзката между закрито и на открито. Това се постига чрез добавяне на нови разширения, включително остъклен обем, който се увива отстрани и отзад на сградата.

Предварително измореното стоманено разширение отпред функционира като защитена веранда, съдържаща главния вход. Това води в хол с маса и места за сядане от едната страна.

От другата страна на входа, открита сълза в оригиналната тухлена стена създава отвор, който води до коридор, простиращ се в задната част на сградата.

Облицовката на коридора е съзерцателно пространство за четене, увито в екран, оформен от дървени летви и облечени в пластмаса, което позволява на разсеяна светлина и гледка към градината да достигне до интериора.

Оригиналните стълби на къщата бяха премахнати и заменени с ново стълбище, разположено в стъклената кутия, която стърчи от страната на сградата.

Празнотата с двойна височина, съдържаща стълбите, е изцяло облицована със стъклопакет, който изпълва пространството с дневна светлина и създава силна визуална връзка с градината.

Стълбите се изкачват до зала на първия етаж с врата на една страна, която води към офиса на директора. Право напред през сводест отвор в една от оригиналните тухлени стени е стъклен мост, който преминава през друга празнота, преди да достигне централна площадка.

Офиси с отворен план на това ниво гледат към съседните дървета и са отделени от зоната за миене с дървен екран, покрит с трапезни дъски на филмовите производители.

Оригиналната структурна рамка на сградата е особено очевидна в баните, където в големи отвори се намират мивки, поставени върху дървен цокъл. Огледалата, монтирани зад мивките, подчертават празнините, издълбани в тухлените и бетонните повърхности.