Anonim
Image

ArchiBlox създава градински покрив за къща с изглед към плаж в Австралия

ArchiBlox е дал на тази сглобяема къща на брега на морето в близост до Сидни, покрит със зеленина покрив с растения, за да й помогне да се съчетае в обстановката на скалата.

Avalon House се намира на една от скалите с пясъчник, които се разкриват над плажа Avalon, на около 35 километра северно от централния Сидни.

Image

Имотът е проектиран от ArchiBlox, архитектурно студио в Мелбърн, специализирано в модулни сгради и преди това е разработило въглерод-положителна къща.

В случая с къщата Avalon, сглобяемият метод на строителство дава възможност на къщата да седи леко върху парцела си и улесни бързото време за изграждане от само шест седмици.

Снимка на Майкъл Уикъм

„Все още се борим с недостига на австралийския пазар за устойчиви жилища, проектирани от архитекти, които са на достъпни цени“, казва архитектът Бил Маккоркъл. "Този пазар определено е тук, за да остане и ще расте само през следващите години."

Къщата е проектирана така, че да се възползва максимално от рядката си северна площадка, така че големи прозорци са разположени по протежение на котата, за да се възползват от гледката към плажа и северното слънце.

Image

Тъмната стоманена облицовка, прилагана в по-голямата част от фасадите, беше избрана заради здравите й свойства, които са от съществено значение в морски район, предразположен към пръскане на сол и силни ветрове.

Дървените повърхности, използвани на друго място, въвеждат по-мек естествен елемент. Дървесината е особено очевидна на котата, обърната към улицата и увита около ъгъл, където очертава стена, водеща към задна тераса.

Къщата има компактна подова площ от едва 106 квадратни метра, но удобно разполага с две спални, баня и кухня с отворен план, трапезария и хол, както и място за съхранение на оборудване, включително дъски за сърф.

Градина, покриваща покрива на сградата, подобрява връзката на сградата с нейния контекст и разполага с растения, избрани по подобие на тези, намиращи се на околните скали.

Сградата е издигната над земята върху структурни стълбове, за да се намали влиянието на основите върху водния поток през площадката, което би могло да допринесе за опасни нива на ерозия.

Засаденият покрив също минимизира оттока на дъждовната вода и добавя топлинна маса, която помага да се изолира интериора. Дъждът, който пада върху покрива, е насочен в 7500 литров надземен резервоар за съхранение, за да може да се използва за напояване.

Image

Източната ориентация на сградата насърчава кръстосана вентилация от северозападните бриз, които се насърчават да влязат през оптимално разположени оперативни прозорци, които трябва да бъдат отворени само с малко количество, за да излязат от къщата.

Интериорът се отличава с палитра от наситено синьо и ярко оранжево, което беше повлияно от морските нюанси и пясък.

Image