Anonim
Image

Огледалата отразяват сводести отвори и стъпала в дървена зала от Penda

Пенда е определил този аудитория за музей на изкуствата в Пекин вътре в дървена кутия, в която има сводести отвори и огледала, които отразяват безкрайни итерации на извитите му отсечки.

Базираната в Пекин и Виена Пенда проектира Художествения аудиториум за провеждане на лекции, четения, изложби и продажби на изкуство. Намира се в покрайнините на града, в съседство с Музея за изящни изкуства в Хонкун, който е завършен от студиото през 2013 година.

Image

Музеят разполага с поредица от арки и контра арки, мотив, който Пенда искаше да продължи в новата сграда. Но студиото също искаше посетителите на аудиторията да се чувстват така, сякаш са вътре в произведение на изкуството.

Image

Приемайки сюрреалистичните произведения на графичния художник MC Ешер и художника Салвадор Дали като отправна точка, те създадоха дезориентиращо пространство, където извитите отвори се отразяват в огледални стени.

"Вдъхновен от произведения на изкуството на Дали и Ешер, отразяващият пейзаж създава изкривена и изкривена реалност и свързва посетителя с изкуството по пряк и интерактивен начин", казват архитектите. „Вместо да разглеждат произведения на изкуството, хората могат да изживеят художественото произведение физически, за да разширят въображението си.“

„В рамките на кутията посетителите се потапят в пейзаж от дървени арки и кръгове, които са огледални от всяка страна и на тавана“, продължиха те.

Image

Поставен в голяма дървена кутия в центъра на сградата, аудиторията разполага с голям извит вход и поредица от кръгли отвори на страните му. Стълбище, обхващащо ширината му, води надолу към сцената.

Image

Огледалата във формата на обърнати надолу арки се подравняват по страните му, докато панелите покриват тавана. Те отразиха структурата, за да създадат илюзията за тунели и допълнителни стълбища.

Дървени светлинни кутии точно от стъпалата и са проектирани да се използват като допълнително място за аудиенция.

Image

Архитектите искаха аудиторията да остане видима от всички пространства в сградата, която е покрита със светло тонирана бетонна мазилка, която измества дървената конструкция.

"Плътният централен куб предлага топъл, дървен контраст на сивия си бетонен шпакловъчен фон", казаха те. „Дървеното кубче се вижда от всяко пространство в сградата и има кръгли изрези, за да могат посетителите да влязат в основното лекционно пространство.“

Image

На долното ниво две тънки изложбени пространства са разположени пред аудиторията, докато малка ниша под ъгловия покрив е проектирана като пространство за общество.

Image