Anonim
Image Студио Бен Алън използва геометрични екрани, за да създаде адаптивен апартамент в Лондон

Подвижните, перфорирани екрани позволяват адаптирането на този апартамент в северния Лондон да отговаря на различни ситуации.

Студио Бен Алън е създаден, за да направи оформлението на апартамента по-гъвкаво и по-подходящо за съвременния начин на живот.

Image

Собствениците на имота, който се помещава във вилата на регентството от 19-ти век, поискаха традиционното подреждане на помещенията да се поддържа - което означава, че студиото трябва да измисли по-малко натрапчив начин за актуализиране на интериора.

Те започнаха с разглеждане на екраните с геометрични рисунки, които често се срещат в традиционната индийска архитектура.

"[Ние бяхме заинтересовани да изследваме различни степени на разделяне, като същевременно поддържаме визуални връзки, осигурени от поредица от перфорирани екрани", казва студиото.

Image

Четирите екрана по поръчка са поставени от всяка страна на залата с квадратна форма. Те се отварят в две посоки, което позволява пространството да се трансформира в различни подредби.

Когато бъде затворен, нивото на поверителност се запазва само със светлина, светеща през пролуките. Но когато се отворят, екраните седят на едно ниво със стените и изглеждат като декоративни облицовки.

Image

„Перфорациите на екрана са параметрично проектирани, като се използва модел, който позволява по-откритата зона, където поверителността е по-малко критична и по-малко, където поверителността е по-важна“, коментират от студиото.

"Моделите бяха картографирани като едно непрекъснато разгънато издигане чрез създаване на изображение в сиви мащаби. Колкото по-тъмна е областта на изображението, толкова по-затворен ще бъде съответният шаблон."

Image

Тъй като бяха на тесен бюджет, студиото избра утилитарни водопроводни тела за изцяло облицована с плочки кухня и баня.

Тъй като цените на жилищата в Лондон се покачват, архитектите стават все по-задачи да направят малките пространства да се чувстват по-отворени.