Anonim
Image

Покритите от затвора кули дават гледка към морето на ливанския жилищен комплекс

Спалните, съдържащи се в кулите в този жилищен комплекс на ливанския бряг, разполагат със сгъваеми щори и плъзгащи се стъклени стени, които позволяват на морския бриз да охлажда интериора.

Image

Courtowers са група от четири фамилни имоти в района на Амшеет в Ливан, които са проектирани от архитектурния офис на Бейрут Хашим Саркис Студиос за парцел, обърнат към Средиземно море.

Image

Всяка от сградите разполага със солидна основа, съдържаща дневните площи, която е поставена в наклонената площадка и осигурява цокъл за кула, в която се помещават спалните.

„Мястото се наклонява на запад към Средиземноморието, “ казаха архитектите, „ъгълът му позволява вграждане на къщите в пейзажа по такъв начин, че предната част да е отворена за гледка и бриз, докато другите страни на къщата са защитени от земята . "

Image

Двуслойните подпорни стени, облицоващи краищата на свойствата, добавят допълнително ниво на изолация срещу влажната почва и се използват за изтегляне на хладен въздух в интериора.

Подредбата с двойни стени също допринася за структурата на сградите и води до пространство, използвано за настаняване на основните услуги, включително бани, стълбища, перални помещения и склад.

Image

Поставяйки основните услуги по периметъра на сградите, централната зона на приземния етаж е в състояние да побере дневна с отворен план, която се излиза на тераса.

В задната част на жилищното пространство в плана е издълбан двор за създаване на допълнително външно пространство, което улеснява кръстосаната вентилация и създава комфортен микроклимат както през лятото, така и през зимата.

Image

Кулите, съдържащи спалните, излизат от югоизточните ъгли на сградите, където те предоставят сянка на дворовете отдолу.

Вътре в кулата са разположени бани и стълби от източния и южния ръб, за да осигурят защитна термична маса, която не позволява на лятното слънце да прегрява спалните.

Image

Северозападният ъгъл е свободен от всякакви конструктивни елементи, така че цялата му повърхност може да се прибира прозорци от пода до тавана.

Чрез отдръпване на остъкляването и отваряне на сгъваемите дървени щори, всички краища на стаите могат да бъдат отворени до морските гледки и бриз.

Image

Стаята на първия етаж се отваря на голяма тераса, разположена на покрива на основното жилищно пространство, а горната спалня е облицована с метална балюстрада.

Терасите на покривите на всяка къща са защитени под метални перголи, в които са вградени дървени кожури.

Image

"Комбинацията от двора и кулата произвежда нова типология на къщата, която се използва със степени на вариация на обекта, тъй като развитието се развива около общите му съоръжения и морето", коментират от студиото.

Image

Обектът е подготвен по метод на рязане и запълване, който включва разкопки на парцелите за по-ниските сгради и използване на отстранената почва за издигане на по-високите свойства, за да се гарантира, че техните гледки не са компрометирани.

Image