Anonim
Image

Монолитни бетонни и стоманени фасади на стената на резиденция Нашвил от Хейстингс

Предната фасада на този семеен дом в Тенеси от Hastings Architectural Associates се състои от монолитна бетонна стена и изветрящи се стоманени панели.

Къщата е наречена Mask House заради внушителната си северна фасада, която е предназначена да защити личния живот на клиента.

"Клиентите поискаха екстериор, който да прикрие истинската природа на дома отвъд", заяви фирмата със седалище в Нешвил, столицата на държавата.

Проектът е построен в Woodmont Estates - квартал, планиран от ландшафтни архитекти братята Олмстед през 1937 г. в същия град.

Image

Посетителите се приближават до едноетажния имот от север и са изправени пред бетонната стена, която е с дължина 160 фута (48 метра) и височина 16 фута (пет метра).

Прозорците в тази стена са защитени от стоманени панели Corten, окачени на фасадата, за да се гарантира поверителност, докато все още се допуска светлина вътре.

Image

„Ред от панели от изветряща стомана играе с възприемането на плътност и празнота, лекота и здравина и функционира като екран, за да затъмни визуалната връзка между интериора и екстериора“, казаха от Hastings Architectural Associates.

Влизането в дома с площ от 605 квадратни метра (605 квадратни метра) е през отвор в центъра на северната фасада, който води до малко фоайе. Холът се намира отвъд това пространство и е отворен към южната страна на къщата.

Image

"За разлика от бетонната маска на север, южната стена е изцяло остъклена и се отваря на покрита външна дневна зона, преди да се разлее в буйния централен двор", казаха архитектите.

Две крила завършват U-образния план. На запад серия от стаи са запазени за собствениците. Те включват главна спалня, гардероб и частен офис.

Image

От другата страна на хола архитектите са разположили две вторични спални, кабинет и зала за упражнения.

Тъй като двете крила на къщата се увиват около задния двор, повечето стаи имат директен достъп до нея. „От закътаната гледка на вътрешния двор откритостта и прозрачността на вътрешността, обърната към кота, е в контраст с издигнатите навън възвишения“, коментират от студиото.