Anonim
Image

MF + Arquitetos създава модернистична къща, вдъхновена от градина в Бразилия

Градинска стена, пълна с тропически растения, крие остъклен коридор на тази къща в бразилския град Франка, който е повлиян от модернистичната архитектура на страната.

Image

Местната фирма MF + Arquitetos проектира Casa MCNY за двойка с две дъщери, които искат голям имот с много естествена светлина и вентилация.

Простата бетонна конструкция на къщата има нисък профил и покрив с газове, което засилва връзката й със заобикалящия пейзаж.

Image

Дървената палуба също позволява покривът да функционира като допълнително външно пространство, а широките капаци отварят жилищното пространство към градината.

Сградата е разположена в затворен тип в покрайнините на града и се състои от две крила, които оформят Г-образен план около тревата и басейна.

Image

"Търсим пълна интеграция с природата, простота и чистота на формите", казаха архитектите пред Dezeen. „Дом с истински материали като камък, стомана, бетон и дърво, които превеждат същността на чистотата и естествената красота.“

Image

Повдигайки участъци от сградата над околните тревни площи, архитектите се стремяха да увеличат максимално гледките към близката долина.

Тази конструкция създава и впечатлението, че участъци от бетонната плоча на пода се надвисват над градината, като спомагат за облекчаване на цялостната естетика.

Image

По-дългото от двете крила съдържа главната спалня, два апартамента за дъщерите, апартамент за гости и хол и трапезария.

Капаците с пълна височина, облицоващи тези стаи, образуват изцяло непрозрачна повърхност, когато са затворени, но могат да се отварят индивидуално, за да свържат стаите с частната градина.

Image

Перпендикулярното крило съдържа голяма кухня с допълнителна кът за хранене и салон, който може да се отвори от три страни и се използва предимно при домакинство на приятели и семейство.

Image

Едната страна на помещението се простира на защитена тераса, включваща бетонна пейка с изглед към градината, а противоположната страна се свързва с настилката на басейна.

Тротоарните плочи, поставени на тревата извън кухненското и развлекателното пространство, осигуряват пряк път до основната всекидневна, до която може да се стигне и от коридор, който се простира по протежение на далечната страна на крилото на спалнята.

Image

Коридорът е облицован по външния му ръб с остъкляване в цял ръст, което осигурява гледка към буйната засадена оградена градина.

Image

Формите с чисти облицовки, палирани материали и използването на големи остъклени повърхности се влияят от дизайна на бразилски модернисти като Оскар Нимайер и Луцио Коста, казаха архитектите.

Image