Anonim
Image

Бетонни апартаменти, разположени в скала с изглед към моста Dom Luís I в Порто

Архитектите Нуно Мело Суса и Уго Ферейра създадоха апартаментен блок за почиващите в Порто, опирайки се на стръмна гранитна скала до един от най-известните мостове в града.

О, Порто! апартаментите са разположени в обекта на световно наследство на ЮНЕСКО до моста Дом Луис I, който обхваща река Доро между градовете Порто и Вила Нова де Гая.

Сградата съдържа пет студийни апартамента и мезонет за настаняване на посетителите в града, а също така се помещава рецепция с обща кухня и офис пространство.

Местните архитекти Нуно Мело Суса и Уго Ферейра си сътрудничиха по предложението за исторически чувствителния обект, който включваше основен ремонт и разширяване на съществуваща сграда по начин, който допълва нейния контекст.

„Изграждането на върха на тази зона, защитена под знамето на Юнеско с нейния очарователен исторически характер, беше деликатен процес - дълбоко отражение, направено от много силни ограничения“, обясниха архитектите.

Първоначалната сграда от 19-ти век е получила последващи добавки и постепенно е изпаднала в състояние на неспокойство, така че отправната точка на проекта беше да се засили съществуващата структура.

Бетонен гръбнак, който удължава дължината на дългата и тясна сграда, осигурява допълнителна поддръжка и дава възможност на студийните апартаменти от двете страни да се пазят без колони.

Новият централен участък съдържа и полезни помещения, включително бани, кухни, асансьори, осветление и вертикални канали.

Линейното отворено оформление на апартаментите гарантира гледки в двете посоки. Спалните зони на студиото имат изглед към града, а кухните и зоните за отзад гледат към грапавата скала или бетонната подпорна стена.

На горния етаж мезонетът с две спални разполага с прозорец на цялата височина с плъзгаща се част, която се отваря към балкон.

„Отвътре сградата разкрива структурния и идеен разказ“, казаха архитектите. "Бетонните плочи и стени показват гръбначния стълб, който държи дебелите гранитни стени, като съществуващите прозорци са в рамка."

Входна врата, достъпна от стръмна тясна улица, води до прием, съдържащ обикновено бюро от шперплат. Отвъд това е общата кухня и офис, която гледа към гранитната скала.

Ново стълбище, което води към горните апартаменти, е разположено в пролуката между сградата и лицето на скалата. Скулптурната му бетонна конструкция допълва суровата повърхност на съседния камък.