Anonim
Image

WORKac добавя назъбено черно разширение на покрива към историческата сграда в Манхатън

Американското студио WORKac реновира конструкция от 19 век в Ню Йорк и добави просторен мезонет, покрит със сгънат метален покрив.

Наречен сградата Stealth, проектът включваше обновяване на историческа сграда с чугунена фасада, заедно с изграждането на нов обем на мезонет със сгънат метален покрив. Намира се близо до силно видим ъгъл в квартала Трибека.

Жилищният проект „изисква внимателен подход към съчетаването на съвременната архитектура с историческото съхранение“, казва WORKac, студио със седалище в Ню Йорк, създадено през 2003 г.

Градската комисия по забележителности постанови, че добавката на покрива трябва да е невидима от улицата. Беше трудно изискването да се адресира, като се има предвид, че сградата е изправена пред ниска сграда, позволяваща ясни гледки от няколко блока.

Image

В отговор фирмата замисли наклонен, скулптурен покрив, който свежда до минимум визуалното присъствие на добавката. Зрителните линии към разширението са блокирани от кръговия фронтон на сградата и стара преграда на асансьора, заедно с триъгълен фронтон върху съседна конструкция.

Image

Фасадата на сградата, завършена през 1857 г., е изцяло реставрирана. Новият цвят на въглен споменава оригиналния оттенък на сградата, която е била боядисана тъмно, за да контрастира с по-леките си съседи.

Image

Като се има предвид, че столиците на коринтските колони в сградата отдавна са били разрушени, WORKac си сътрудничи с базиран в Цюрих архитект и програмист Майкъл Хансмайер, за да създаде модерни предавания от бетон, подсилен със стъклени влакна.

Хансмайер създава компютърен скрипт, който произвежда флорални елементи в стил фрактал, имитиращи пропорциите на оригиналните главни букви.

„Тези столици на пръв поглед изглеждат съвсем обикновени“, коментират дизайнерите. "Едва след по-внимателна проверка, стратегията за стелт на стратегическото инжектиране на съвременния дизайн става ясна."

В сградата с площ от 14 000 квадратни метра (1300 квадратни метра) фирмата създаде пространства, пропити с естествени елементи и напредничави идеи за градския живот.

Във фоайето беше инсталирана тензелирана зелена стена, а на няколко етажа бяха добавени щедри саджанци. Балконите осигуряват връзки на открито.

Във всеки апартамент фирмата създаде свободно стоящ дървен обем, който съдържа кухня, баня и склад. Горе е кът за сядане и папрат.

Image

Пентхаусът - с обща площ от 3400 квадратни метра (315 квадратни метра) - има три етажа, всички свързани с отворено стълбище с мрежести парапети.