Anonim
Image Снимката е на Дейвид Рош

Изваяната бетонна фасада насочва дневната светлина в къщата на Smart Design Studio за колекционер на изкуства

Геометричните бетонни форми се сблъскват, за да създадат скулптурната фасада на тази къща за колекционер на изкуства в Сидни, която разполага с многобройни прозорци и прозорци, които озаряват интериора, наподобяващ галерия.

Снимката е на Дейвид Рош

Резиденцията Indigo Slam се намира в предградието на Chippendale в Сидни и е проектирана от местната фирма Smart Design Studio за колекционера на изкуства Джудит Нийлсън.

Снимката е на Дейвид Рош

Сюжетът разглежда новата разработка на Централния парк, която е дом на двойка покрити с растения кули, проектирани от Жан Нувел, а основната фасада на сградата представя смело изявление към прилежащия парк.

Изваяните бетонни повърхности изпъкват или се извиват навън, за да се разположат отвори, предназначени за фуния на естествена светлина във вътрешността.

Image

„Бетонната фасада на Indigo Slam е жива към промените, нанесени от светлина, сянка, слънце и облак“, казаха архитектите, „предоставяйки на новия градски парк през пътя път с жив фон на обществения живот“.

Вътре гладките повърхности създават метещи и пресичащи се форми, което води до взаимодействие на светлина и сянка, което се подчертава от тяхната обработена бяла обработка.

Ефектът е особено силно изразен в драматичната зала за стълбища, до която се достига през нисък, тесен коридор, който се простира от входния вестибюл на къщата.

Коридорът изплува в коридора на кавернозата, с високия си сводест таван, осветен от скрити светлини на покрива.

Image

„Тази стая е уникално пространство в австралийската жилищна архитектура - великолепна и строга по своите размери и пестеливост, но прикачна и вълнуваща, тъй като води една нагоре през сградата“, казаха архитектите.

Жилищните площи, разположени извън голямата зала, са с по-малък мащаб и имат по-интимно усещане като резултат.

Те включват спални на първия етаж, които са с изглед към парка, и които са снабдени с сянка и уединение от метещите форми на фасадата.

Приглушена палитра от материали, включваща подове с тухлени настилки, придава на интериора естетичен вид, който повишава качеството на светлината в пространствата и осигурява подходящ фон за колекцията на изкуството на собственика.

Основните жилищни помещения, включващи дневна и трапезария, са разположени на втория етаж, гледайки към парка, докато кухнята и кабинетът с осветена от небето гледат назад към вътрешната зала.

Вертикалните дървени жалузи, вградени зад остъкляването на имота и експлоатирани чрез окачени вериги, позволяват да се контролира нивото на неприкосновеност на вътрешните пространства.

Тентовите прозорци могат да се отварят и с помощта на насочени намотки с месингови механизми, които въвеждат здрав и тактилен детайл заедно с бетона, стъклото и стоманата на фасадите.

Решението да изберат механичен, а не дигитален хардуер отразява подхода на студиото към кратка информация, която изисква сграда, проектирана да издържи 100 години.

Indigo Slam присъства сред победителите в австралийските National Architecture Awards 2016, заедно с къща, която крие гигантска кутия за играчки под пода и зъболекарски кабинет, предназначен да намали безпокойството.