Anonim
Image

Гигантски шкаф за книги оформя централното място на търговския офис в Шанхай от Team_Bldg

Стълбище от масивна дървесина е окачено от едната страна на огромна двуетажна шкафче в този офис за продажба, разположен в покрайнините на Шанхай.

Местното архитектурно студио Team_Bldg проектира сградата за обект в Zhujiajiao, древно селище в квартал Qingpu на китайския град.

В търговския център Qing Yun Li огромната шкафче за книги образува гръбначен стълб, който разделя пространството на две части. Първият раздел е едноетажна стая за бизнес, а вторият салон с двойна височина, осветен от светлини, окачени от арматура, подобна на хангар.

Стълбище се простира от шкафа за книги в пространството. Неговата плътна дървена структура го прави да изглежда част от преградата и му придава скулптурно присъствие.

Image

Вградената в шкафа за книги е и конзолна стълба, свързваща първия и втория етаж, както и бар и група пейки, които излизат в зоната за отдих, за да създадат неформални места за сядане.

Горната стълба е окачена от тавана от бели пръти, които създават минимална балюстрада. Тази решетена конструкция отстъпва на солиден обем от дървен материал, когато стълбите се изкачват отвъд височината на шкафа за книги.

Това създава тясно и интимно пространство, което се очертава в контрастираща и отворена галерия на последния етаж.

По време на различните нива на сградата дървото се използва от едната страна на тази централна стълба, а от другата цимент, което помага да се акцентират различните функции на отделните зони.

Image

Сградата е разположена в район, известен с традиционните си сгради и градини, които са подредени по множество водни пътища.

Архитектите покриха триетажната сграда в ленти от алуминиеви жалузи, които са поставени под ъгъл, за да рамкират или блокират гледки към живописната обстановка.

„Поради някои ограничения в графика и бюджета, ние се опитахме да създадем нов вид връзка между вътрешното пространство, външното пространство и пейзажа по най-простия начин“, казаха архитектите.

Различните височини и ъгли на жалузите придават на тях изместващо качество, предназначено да предизвиква ефирността на мъглата или облаците.

На нивото на приземния етаж жалузите образуват ограда, ограждаща озеленен двор. Всяка дължина е усукана, така че посетителите, приближаващи се към дълъг, меандър мост, са снабдени с постоянно променяща се перспектива.

Горните етажи са завити зад по-нататъшни слоеве на жалузите, които се простират от основната структура и са изместени, за да се подобри диференциацията между етажите.

„[Ние] избрахме специален вид алуминиева решетка с различна височина като архитектурно изражение на„ облак ““, казаха архитектите.

"Тази специална рамка прави нетрадиционно разделение на тези няколко слоя пространство на фасадата, което просто отговаря на намерението на този проект."