Anonim
Image

Тухлените екрани са поставени в рамка от бетонни колони и греди на Casa Grid

Bloco Arquitetos създаде допълнителен етаж за семеен дом в Бразилия чрез добавяне на кокилна бетонна конструкция, която включва панели от перфорирана тухлена зидария.

Image

Местната практика проектира Casa Grid за клиент, закупил голям лот, съдържащ съществуващ имот в квартал Лаго Сул на бразилската столица.

Image

Архитектите имаха задача да адаптират и разширят съществуващата едноетажна къща, за да отговарят на начина на живот на новите й обитатели.

Предишният собственик първоначално е планирал много по-голяма двуетажна сграда и е положил обширни основи, но е изчерпал пари и така е построил малко бунгало с скатен покрив.

Клиентите закупиха имота заради централното му местоположение в спокоен жилищен район и щедрия парцел, който предложи възможност за разширяване, като отново използва част от съществуващата сграда, за да намали разходите.

Image

„Намерението тук беше да се построи по-голяма къща в същата партида с бюджет, който беше с 35 процента по-нисък от очакваното за чисто нов дом“, заяви Bloco Arquitetos.

"Идеята да се намали крайната цена на строителството беше да се възползват от съществуващата конструкция и да се използват повторно част от съществуващите стени."

Image

Както съществуващите, така и новите основи бяха използвани за поддържане на бетонна решетка, която се простира от първоначалната сграда.

„Новата решетка работи като присадка, свързваща стари стени и нови и поддържаща допълнителната програма на разширението“, обясниха архитектите.

Image

С колони с две различни ширини, бетонната рамка разполага с повърхности с различна непрозрачност, включително плътни стени, перфорирани тухлени паравани и големи прозорци.

Image

Тухлените панели имат модели, които се различават по своята плътност в зависимост от количеството светлина и личния живот, необходими в интериора.

Двойка конструкции със стоманена рамка, добавена отпред и отзад на имота, разполага с гараж, външна кухня и сауна.

Image

Павирана пътека води от улицата към главния вход, който е поставен в остъклена част на една от фасадите.

Пътеката е обградена с костенурка от едната страна и минава дърво, растящо в двор, което отчасти е засенчено от повдигнат участък от тухлената параван.

Непосредствено във входа салон, съдържащ голям червен диван пейзаж, е облицован от три страни с остъклени повърхности.

Плъзгащите се врати, вградени в остъкляването, дават възможност за отваряне на това пространство до прилежащата външна тераса.

Дневната светлина филтрира в салонното пространство през дупки в тухлената конструкция, хвърляйки оформен светлина и сянка върху пода, стените и мебелите.

Image

До хола е разположена зона за хранене, съдържаща цокъл, наподобяващ цокъл от бетонни стъпала, поставени срещу вътрешна стена.

Останалата част от стълбището, водещо към спалните на първия етаж, се съдържа в бял обем, окачен от тавана.

Image

Плътните завеси от пода до тавана осигуряват допълнителен слой неприкосновеност на жилищните пространства.

Наред с обзавеждането с дървени и кожени повърхности, те въвеждат по-мек детайл в иначе елементарната палитра от бетонни и бели стени.

Image