Anonim
Image

Расем Камал предлага войни на подземни услуги за Йордан Вади Ром

Архитект Расем Камал предложи мрежа от пространства, наподобяващи дупки, които да се разпростират под защитена от ЮНЕСКО долина в пустинята на Йордания.

Image

Камал, архитект и дизайнер в офиса в Базел на Oppenheim Architecture, изготви планове за площадката от 180 000 квадратни метра за своя дисертационен проект в училището по архитектура на Райс в Тексас.

Неговите разкопни светилища на Вади Рум - комплекс, съдържащ гара, музей и хотел - е поставен под земята, за да запази облика на Вади Ром.

Защитеното с ЮНЕСКО място за наследство обхваща обширен участък от почти празна пустиня, обградена от цветни пясъчни планини в южната част на Йордания.

Image

„Този ​​проект представлява архитектурен продукт на теза, която се фокусира върху изваждането, а не събирането, изваждането на празнините и пространствените обеми според нуждите на потребителите от функции, циркулация и естествена светлина“, обясни Камал.

"Тези празнини могат да бъдат изкопани в естествената земя, за да се създаде скрито и неразсейващо архитектурно присъствие над земята, заедно с неограничена гъвкавост за изваждане под земята."

Image

Това е втората концепция, която Oppenheim Architecture е разработила за Wadi Rum. По-рано тя предлага разработване на ложи, издълбани в пясъчните скали, обграждащи долината.

Подземната гара, хотелът и музеят ще осигурят инфраструктура за предложеното жилищно строителство.

Камал е мотивиран да създаде проекта чрез вековния дебат около компромиса между външна форма и вътрешно пространство. В резултат на това проектът има малко откриваема външна форма, която да се конкурира с гледката към планината - освен плувен басейн, който ще бъде поставен на нивото на земята.

Image

„Напоследък много много изявени архитектурни практики се фокусират върху разработването на динамични форми, нови строителни материали, сложни детайли и тектоника, докато само малцинството от тях допринася за техните вътрешни пространства“, обясни Камал.

„Следователно тази теза имаше за цел да обърне връзката между изричното и имплицитното, като намали силата на външната форма, заедно с използване на всички предишни усилия, използвани за нея, за изваждане на пространства, където ще живеем, преживяваме и се наслаждаваме“, добави той,

Image

Въз основа на гнездата на мравки, подземните камери са достъпни от дворове и имат оформления, проектирани според специфичните нужди на гарата, хотелските апартаменти и музея.

Всеки двор е уникален и се основава също на топографията на обекта и интензитета на естествената светлина.

Image