Anonim
Image

Кръговите прозорци и пирамидалните светлинни светлини добавят игрива геометрия на индонезийския дом

Привързаността на индонезийския архитект Реалрих Шяфър към геометричните форми се изразява в кръгли и аркирани прозорци на тази къща и студио, които той е проектирал за себе си в Джакарта.

Image

Sjarief създаде The Guild като многофункционална сграда - съдържа дома, в който живее със съпругата и сина си, както и ателие за неговата фирма RAW Architecture и библиотека, която помага на младите хора да се занимават с архитектура.

Image

Разположена в жилищната част на Вила Меруя на столицата на Индонезия, сградата е до голяма степен скрита от улицата зад висока бетонна стена.

Твърдите възвишения, обърнати към квартала, отстъпват на повърхности с прозорци, гледащи към вътрешен двор в центъра на имота.

Image

Жилищната част на сградата се състои от спалня, кухня и хол и трапезария. Те са придружени от студио с отделни офиси за директора и сътрудниците на фирмата, както и библиотека „Омах“ и клиника, управлявана от съпругата на Sjarief, която е зъболекар.

"Аз съм някой, който обича да бъде близо до студиото, защото обичам да рисувам, книги и да бъда изцяло част от работата в студиото", каза Sjarief пред Dezeen.

Image

"Това отнема голяма част от времето ми и понеже времето е толкова ограничено и нямаме никакви пищни ресурси, по-лесно ми е да го имам заедно."

Входът на сградата е маркиран с метална врата, която е поставена в бетонната стена и защитена под навес, изработен от поликарбонат, монтиран в стоманена рамка.

Вратата води към коридор на открито и малко фоайе, където има достъп до студийното пространство от едната страна и частните жилищни зони от другата.

В дневната и трапезарията на приземния етаж се влиза през врата във формата на канална арка и има кръгъл прозорец, заобиколен от чифт отвори във формата на арка, които са с изглед към езерце.

Image

Частно стълбище води от това пространство до основния апартамент на първия етаж, който включва малък салон, кабинет, детска стая и стая за молитва.

Стълбището разделя стаите на семейството на това ниво от студиото, като същевременно гарантира, че Sjarief има директен достъп между дома и работното му място.

"Къщата е като порест камък", казва архитектът, "така че достъпът е отворен и вътре в сградата има дупка. Тиражът може да бъде затворен и лесно заключен или може да бъде отворен."

Пространството на студиото се съдържа в квадратна стая и спирално стълбище, разположено вътре в цилиндрична колона в центъра му.

Стълбището осигурява достъп до ниво мецанин с допълнителни работни пространства. Неговите протектори са направени от перфориран метал, така че светлината и въздухът, влизащи през заострена светлина, могат да достигнат долното ниво.

Аркообразните стени обграждат ателието, а кръглите отвори, разделени наполовина от пода на мецанина, прецизират външните стени. Полукръгли стъклени панели, поставени в пода, запазват пълния изглед на кръглите прозорци.

"Обичам чистите геометрични фигури и обичам да ги модифицирам, за да усъвършенствам формообразуването по конвенционален начин чрез добавяне и изваждане", каза Sjarief, обяснявайки защо кръговете и заострените арки се повтарят толкова често по цялата схема.

Дворът в центъра на имота съдържа тревна площ, обградена с бетонни стени и стъпаловидно разположение, което дава възможност да се използва като амфитеатър за презентации.

Зад стената от едната страна е дългата и тясна библиотека на Омах, която е отворена за публика през почивните дни и включва библиотека и книжарница, фокусирани върху архитектурни издания.

Image

Библиотеката е частично потопена под повърхността на градината, за да се осигури постоянна температура на околната среда, която помага да се поддържа състоянието на книгите, без да се разчита твърде много на изкуствения климатик.

Image

На покрива на сградата струпване на пирамидални обеми от бетон, покрити със стъклени слоеве, функционират като светлинни светлини, които изпълняват дневната светлина във вътрешността.

Image