Anonim

Перфорирана зелена облицовка обвива университетския научен институт от Клаудио Вилариньо

Перфорациите с неправилна форма в бледозелените фасади на този нов университетски изследователски институт в Португалия са вдъхновени от тръбните молекули, които образуват слънчеви панели.

Image

Институтът за наука и иновации за биологична устойчивост е проектиран от архитект Клаудио Вилариньо за обект в университетския университет „Minho“ на кампуса Azurém в северната част на Португалия.

Image

Новата сграда осигурява съоръжения за провеждане на изследователски и иновационни курсове, насочени към устойчивостта на изградената и естествената среда.

Vilarinho реши да разработи сграда, която умишлено се откроява от съществуващата архитектура на кампуса чрез отличителния си цвят и фасадна обработка.

Image

Всяка повърхност на бледозелената фасада на сградата включва отвори, които отразяват формата на нанотръбите от титан, които се изследват като по-ефективна алтернатива на традиционните силиконови слънчеви клетки.

Image

"Предлагаме сграда с уникален образ за кампуса", каза Вилариньо. „Сграда, която нарушава съществуващата сива монотонност - визирайки не само живописния въпрос на кампуса, но и„ глобалната криза без край “- и в същото време е в състояние да завладее.“

„Свързани с последните открития, титановите нанотръби имат капацитет за повторна употреба и евтино производство“, добави той, „превръщайки се в вдъхновение за архитектура, която търси устойчивостта като идеал“.

Фасадите се състоят от сглобяеми панели, отляти от композитен материал на циментова основа, който включва микрофибър, за да му придаде допълнителна здравина.

В допълнение към своята здравина, материалът е устойчив на корозия и има пластмасово качество, което го прави подходящ за формоване.

Процесът, използван за производството на материала, също така позволява включването на пигменти, които му придават характерен пастелно-зелен оттенък.

Панелите покриват правната геометрична форма на института, която се състои от кубоид с отстранен участък в предната част на приземния етаж. Този отвор създава конзолен горен етаж, който приютява главния вход.

Image

Дупките в панелите рамкират изгледи към дърветата пред сградата и позволяват на дневната светлина да влиза в лабораториите, офисите и заседателната зала.

Image

Освен перфорираната фасада също са разположени балкони и тераса на покрива, които осигуряват на обитателите малко външно пространство.

Image