Anonim
Image

Херцог и де Меурон да удължат Националната галерия на Миес ван дер Рое в Берлин

Швейцарската фирма Herzog & de Meuron разкри своите планове за конкуренция за разширяване на Mies van der Rohe - проектирана Neue Nationalgalerie в Берлин, създавайки нов музей за изкуството на 20 век.

Музеят на 20 век ще бъде свързан със сградата на Neue Nationalgalerie от 1968 г. на Лудвиг Мис ван дер Рое чрез подземен тунел.

Разположен в берлинския Kulturforum - колекция от културни сгради, разположени в близост до Потсдамския плац - музеят на Herzog & de Meuron също ще има Берлинската филхармония като съсед.

Image

Базелската практика, ръководена от Жак Херцог и Пиер де Меурон, беше избрана за проектиране на схемата пред 40 други участници в конкурса, включително нюйоркските студия SO-IL и Snøhetta, и британските фирми Zaha Hadid Architects и David Chipperfield Architects.

Фирмата оприличава заградения дизайн в склад или плевня. Огромната зала с перфорирана тухла ще помещава произведения на изкуството от втората половина на 20-ти век, а галерията Mies van der Rohe ще помести по-ранни произведения.

"Националната галерия Neue National от Mies van der Rohe е била предназначена главно за експониране на произведения от класическия модерен период. Експанзивните шедьоври от втората половина на 20 век се нуждаят от по-големи и по-гъвкави зони за подходящо представяне", се казва в изявление на Kulturforum.

"Целта на новата сграда в Kulturforum е да прекрати тази фрагментация чрез обединяване на инвентара от 20 век, който в момента е разпределен върху няколко сгради", добави тя.

"С помощта на планираната връзка между Neue Nationalgalerie и новата сграда ще бъде възможно да се обиколи изкуството от 1900 г. до развитието на края на 20 век в рамките на един единствен музеен комплекс."

Herzog & de Meuron разработи дизайна в сътрудничество с ландшафтни архитекти в Цюрих Vogt Landschaftsarchitekten. Плановете им ще бъдат показани в Kulturforum от 18 ноември до 8 януари 2017 г.

Neue Nationalgalerie на Mies van der Rohe е отворен за публиката през 1968 г. В момента се реновира от David Chipperfield Architects