Anonim
Image

Модернистичната къща в Тел Авив се отличава с остъклени стени и конзолни горни етажи

Чифт обеми от бетон и стъкло са подредени под прав ъгъл, за да образуват конзола, приютяваща тераса на басейна в този семеен дом в Тел Авив, проектиран от Axelrod Architects и Pitsou Kedem.

Image

Dual House се намира в квартал, северно от централния Тел Авив и е проектиран от израелски студия Axelrod Architects и Pitsou Kedem Architects.

Image

Архитектите също проектираха прилежаща къща, която огледало нейната конзолна формация. Имотите са заети от семействата на двама близки приятели.

Image

И двамата собственици работят в индустрията на строителните технологии и търсеха домове, които показват смела и съвременна архитектура.

Двете свойства споделят общи дизайнерски елементи, включително тяхното двуетажно перпендикулярно оформление и минималистична палитра от материали.

„Целта беше да се проектират две различни еднофамилни къщи, всяка със собствен уникален план, и все пак да поддържат единен и съгласуван архитектурен елемент“, обясниха архитектите.

Image

Основната препоръка за дизайна на сградите е стилът на модернизма от началото на 20-ти век, който е разпространен в тази част на Израел.

Модернизмът е информирал за много от предишните проекти на Pitsou Kedem, включително къща с мост, който се простира над градина, наподобяваща ров, и имот с покрит с бетон горен етаж, кацнал върху остъклено жилищно пространство.

В Dual House модернистките принципи се изразяват чрез изчистени форми, липса на външна украса и пряка палитра от промишлени материали, използвани в първоначалното им състояние.

Формата на сградата включва два бетонни обема, подредени един върху друг и завъртени на 90 градуса. Горният обем се простира навън, за да създаде конзолна секция, която приютява кът за хранене на вътрешния двор.

Image

„Точката на срещата на тези две маси е вертикална ос, която прерязва хоризонталното положение с помощта на стълбище, което минава през всички нива на къщата“, казаха архитектите. "Тези противоположности в хоризонталната и вертикалната линия създават архитектурния конфликт и напрежение."

Въпреки масата на бетона, използван в конструкцията, балансирането на формите, обширното остъкляване и липсата на прегради спомагат за намаляване на визуалния обем на сградата.

Image

Долната от двете бетонни кутии съдържа жилищно пространство с отворен план, което е облицовано от две страни с остъкляване, което го свързва с тераса край басейна.