Anonim
Image

Тухлените роботи създават изпъкнала тухлена фасада за центъра на изкуствата в Шанхай

Китайското студио Archi-Union Architects програмира роботи за изграждането на вълнообразната тухлена фасада на тази художествена галерия в района на Западния Бунд в Шанхай.

Image

Новото изложбено пространство, ръководено от колектива на художниците Chi She, осигурява пространство за художествени изложби, събития и работилници в сърцето на бързо развиващия се квартал West Bund.

Archi-Union Architects, който по-рано завърши близък център за съвременно изкуство с извити бетонни стени, разработи дизайна, за да съчетае традиционните материали със съвременното роботизирано производство.

Сградата е разположена на място в съседство с арт центъра на West Bund, където стари индустриални сгради, превърнати в галерии и пространства за събития, съществуват заедно с нови културни съоръжения.

Image

Архитектите запазиха и подсилиха структурата на съществуваща сграда, която имаше щедро пропорционален интериор с отворен план, подходящ за новото й използване като изложбено пространство.

Фасада от сиви тухли, спасени от оригиналната сграда, беше добавена към една кота, която включва главния вход.

Входът е поставен в леко вдлъбнат отвор, около който фасадата се издува навън, създавайки флуидна форма, която огражда неговата тухлена конструкция.

Сложната форма може да се генерира само с помощта на компютърен софтуер, който след това се използва за програмиране на роботи, които точно поставят тухлите в правилните позиции, за да създадат скулптурната повърхност.

"Разрушението на тези стари тухли, координирано с опънатия дисплей на кривите стени, разказва връзка между хората и тухлите, машините и конструкцията, дизайна и културата", казаха архитектите.

Вградените в съседната настилка шалчета подчертават набръчканата повърхност. Над триизмерната секция на фасадата тухлената зидария е положена с произволно перфориран модел, който добавя допълнителен елемент от текстурни детайли към възвишенията.

Image

Нов покрив, добавен, за да подчертае усещането за височина вътре в сградата, има назъбен профил, който се издига и пада, за да включва различни ями, и северни клириерни прозорци.

„Покривът е заменен с лека и по-ефективна дървена конструкция от опъваща струна, част от която се повдига, за да се получи светлинното осветление, което показва климатичните промени, което представя усещане за хармония“, казват архитектите.

Image

Сградената дървена конструкция образува драматичен таван в изложбеното пространство, с осветление, окачено от кабели от опънати стомани, които се простират хоризонтално през пространството.

Топлият тон и зърното на дървото въвеждат естествен елемент в типичната бяла стена, която се отличава с иначе палитра от сурови и индустриални материали.