Anonim
Image

Кълбо от въглеродни влакна бележи вход в академичната сграда в Детройт от Morphosis

Американското студио Morphosis е завършило научно, проектно и инженерно съоръжение в Мичиган, което се отличава със скрим, изработен от пластмаса ETFE и входно стълбище, съдържащо се в черна кълбо, изработена от въглеродни влакна.

Комплексът „Инженеринг, архитектура и науки за живота“ на Алфред Таубман - обикновено наричан комплекс „Таубман“ - обхваща 36 700 квадратни метра (3, 410 квадратни метра).

Image

Намира се в кампуса за Технологичния университет „Лорънс“ в Саутфийлд, предградие на Детройт. Тя е сред първите сгради, изградени като част от големи усилия за разширяване и обновяване.

Образователното съоръжение съдържа студийни пространства, лаборатории и офиси за различни програми, включително науки за живота, роботика и биомедицинско инженерство.

„Дизайнът на сградата се разви около възможностите за подобряване на свързаността в множество мащаби - между различните инженерни и дизайнерски дисциплини на училището, по-рано помещавани в отделни сгради, както и в съществуващи и бъдещи региони на кампуса“, ​​заяви Морфосис, който има офиси в Лос Анджелис и Ню Йорк, и се ръководи от лауреата на наградата Pritzker 2005 Том Майн.

Image

За да подпомогне нарастващата студентска популация, комплексът Taubman е проектиран като "екструдируема секция", която може да се разширява през годините, без да се намалява функционалността и целостта на дизайна на сградата.

Правоъгълната лента помага да се създаде нова ос за кампуса, която укрепва връзките между съществуващи сгради и бъдещи разработки. Сградата, която се вижда от главно пътно платно, също определя ръба на кампуса.

Източната и западната фасада на съоръжението са покрити с тънък скрим от етилен тетрафлуоретилен (ETFE), пластмаса на флуорна основа. През нощта диафановият воал се осветява чрез подсветка.

Повишените мостове свързват съоръжението със съседните структури.

Image

Входът е маркиран с голяма черна кълбо, изработена от въглеродни влакна, която е разположена над отразяващ басейн. Обемът във формата на яйце съдържа триетажно стълбище с окул, позволяващ на светлината да влиза в заграждението.

Вътре в съоръжението гръбначният стълб е оформен от два етажа от лаборатории, които са с изглед към гъвкаво пространство, простиращо дължината на сградата. Клирентовото остъкляване внася мека, естествена светлина в линейната обща зона.

Image

„Това гъвкаво пространство е сърцето на сътрудничеството на комплекс„ Таубман “, предоставя широк и преконфигурируем салон за неформални дискусии, сесии за критични критични сесии и лекции“, заявиха от фирмата.

Историческата мултидисциплинарна фирма Albert Kahn Associates служи като инженер и архитект на проекта.

Image

Фирмата е създадена през 1895 г. от Кан, индустриален архитект, който проектира множество американски фабрики за разрастващата се автомобилна индустрия в началото на 20 век.

Кан и неговият брат Юлий разработиха новаторска структурна система, която улесняваше сглобяеми в светлина етажи за монтаж с отворени разстояния.