Anonim
Image

Оскар Мигел Арес Алварес създава "абстрактен и твърд" дом за грижи, вдъхновен от сухата среда

Редове от бетонни перки засенчват големите прозорци на този старчески дом близо до испанския град Валядолид, който разполага със стаи, струпани около озеленен централен двор.

Image

Местният архитект Оскар Мигел Арес Алварес проектира съоръжението за испанското село Алдеамайор де Сан Мартин. Неговият ниско разположен профил е информиран от положението му на границата на суха равнина и равен пейзаж от осолени влажни зони.

Сградата се стреми да осигури усещане за връзка с природната среда, като същевременно предлага на своите възрастни обитатели защитена среда със силно усещане за вътрешна общност.

Image

Белите бетонни фасади, които се издигат от сухата земя, са облицовани с вертикални перки, които хвърлят ритмични шарки на сянка на силното испанско слънце.

"Външността е абстрактна и твърда, като околната среда", каза Арес Алварес. "На пръв поглед непреодолима бариера, черупка за защита на интериора, който става мил, топъл и сложен."

Едно от плътните възвишения на сградата е прекъснато от вдлъбнато пространство, заобиколено от остъкляване, където вертикалните перки функционират като жалузи, които предпазват интериора от пряка слънчева светлина.

Премахва се част от един ъгъл, за да се създаде защитен вход от зоната за прием. Коридорите, простиращи се от двете страни на рецепцията, следват външния ръб на сградата и свързват стаите на обитателите.

Image

Стаите са подредени на групи, които се простират около и в двора в сърцето на центъра за грижи. Постепенните им групирани и ъглови покриви подчертават индивидуалността на всяка единица.

Разстоянията между групите помещения разполагат с неофициални места за сядане, където обитателите могат да се срещнат и да разговарят. Те са предназначени да възпроизведат местната практика за извеждане на места на улицата за съседни догонвания.

Image

"Коридорът по периметъра се превръща в място, богато на нюанси и пространства в маниера на малко градче, където хората могат да говорят пред вратата на къщите си в стаите, бягайки от класическата конфигурация на такива центрове по-близо до пищните болници, отколкото от любезни и приветстващи сгради “, каза архитектът.

Image

Всяка стая има прозорец, гледащ към озеленената централна зона, докато остъклените повърхности в пълен ръст изпълват коридорите с дневна светлина, а вратите излизат на пътеки, които преминават през двора.

Image

Сред жилищните помещения са общите помещения, включващи помещения за фитнес и фитнес, място за медицински консултации и голяма зала.

Залата включва прозорец, който гледа към двора и е оформен със същите бетонни перки, открити от външната страна. Прозорецът за клиринг също осигурява много естествена светлина да навлиза в пространството.

Image