Anonim
Image

Ролф Брюггинк и Ник Вагемани използват спасени материали, за да превърнат треньорската къща в дома

Холандският архитект Ролф Бруггинк използва всеки скрап от материали от събарянето на стар офис, за да превърне тази къща за автобуси от 19-ти век в Утрехт в дом и работно пространство, което включва баня с изглед към салона.

Bruggink закупи къщата на вагона в заможния град Maliebaan, заедно със заобикалящата го земя и стопански постройки, които включват офис сграда от дървен материал, издигната през 1955 г.

Когато реши да събори тази последна сграда, Бруггинк използва материалите си, за да оправи празния корпус на вагона.

Image

„Къщата на Ролф е архитектурен проект, при който се прилагат възнаграждаването и повторната употреба на материали, както и принципите от люлка до люлка“, каза архитектът.

„Самоформулираната цел на проекта беше да се използват всички материали на офис сградата, като не се оставя нищо да се губи.“

Първоначално къщата на автобусите е построена през 1895 г. в градината на дом на аристократа. Правоъгълната сграда разполага с таван с височина 5, 5 метра, поддържан от пет ферми, които визуално разделят интериора на шест залива.

Bruggink и неговата приятелка Yffi van den Berg, която също живее в къщата, разработиха предложение за разделяне на вътрешното пространство на три зони, всяка от които включва две от заливите.

Първата зона е отворена, за да се подчертае щедрите пропорции на вътрешния обем на сградата. Към това пространство се отварят големи оригинални врати в стил плевня, което се простира до тавана и се отличава с черна стена, покрита с произведения на изкуството.

В центъра на сградата е издигната самостоятелна конструкция, която да приюти кухнята, тоалетната и техническите съоръжения на партера, със спалня, душ и офис, съдържаща баня, разположена отгоре.

"Позиционирането на тази скулптурна конструкция в средата на къщата се създава предно, средно и задно разделение", каза архитектът. „По този начин този функционален обект едновременно разделя, както и свързва пространството.“

На нивото на приземния етаж празнините от двете страни осигуряват изглед по дължината на сградата. Дървено стълбище, изкачващо се по единия ръб, се свързва с коридор, който води покрай спалнята до помещение за гардероб.

Ново допълнение към задната част на интериора има формата на повдигната дървесна конструкция, фиксирана върху корпуса на вагона, което създава по-интимно и лично пространство.

Под окачената дървена конструкция друга дневна зона с отворен план е обърната към градина през голям прозорец за картини, прорязан през задната кота на каретата.

Отварянето в тази крайна стена е единствената намеса към оригиналната материя на сградата и позволява естествена светлина да се налее във вътрешността. Внимателно разположените светлинни прозорци и вътрешните прозорци също гарантират проникване на дневна светлина през жилищните помещения.

Image

Проектът е завършен в сътрудничество с холандския дизайнер Niek Wagemans, чийто опит в работата с намерени материали помогна да се определи най-ефективната стратегия за повторна употреба на части от демонтираната офис сграда.

По време на процеса не са създадени технически чертежи; Вместо това мащабен модел, очертаващ пространственото оформление, предостави ръководство, което беше адаптирано в зависимост от наличните материали.

Повредените радиатори оформят стените на свободно стоящата конструкция на кухнята и спалнята, а дървени ферми са преместени за изграждане на преградна стена.

Материалите започнаха да намаляват към края на строителството, така че крайната стена на спалнята на първия етаж трябваше да бъде облицована с помощта на алуминиеви профили и покривна покривка.

Image

Обзавеждането в цялата сграда включва парчета от холандски дизайнери, включително много, произведени с помощта на рециклирани материали.