Anonim
Image

Анонимните архитекти изграждат LA къща около съществуващо кипарисово дърво

Вместо да сече високо дърво насред сайт на Лос Анджелис, американското студио Anonymous Architects го включи в тази конзолна резиденция с кедър.

Наречена къща в Дървета, резиденцията се намира в хълмистия квартал на парка Ехо. Осеян със зрели дървета, сайтът има отдалечено усещане, въпреки че е заобиколен от гъсто градско развитие.

Image

„Необичаен парадокс е да има такава природна обстановка, която се случва в средата на Лос Анджелис - град, известен с безкрайното си разпростиране и пълзящ трафик“, коментира Anonymous Architects, местна фирма, ръководена от Саймън Стори.

Целта на проекта беше да се запазят природните дадености на обекта, „дори и да означава, че дървото расте през къщата“. За тази цел архитектите построили една от спалните около съществуващо кипарисово дърво.

Жилището е конзолно разположено над стръмен хълм, решение, което свежда до минимум фундаменталната работа и нарушаването на земята.

Издигайки дома от земята, архитектите също успяха да осигурят по-голяма площ за насаждения.

Основата се състои от бетонни купчини, със стомана, използвана за поддържане на конзолата. Къщата е оградена с дървен материал и покрита с метален покрив от стояща пара.

Облицован от огън западен червен кедър е използван за облицоване на външните стени.

Image

За да запазят поверителността, архитектите са поставили дома в близост до центъра на лота, далеч от съседни домове и обществена улица.

Леко извита алея води до гаража и главния вход, който се състои от голяма, сгъваема стъклена стена, която граничи с кухнята.

Image

Правоъгълна в план, къщата обхваща 2000 квадратни метра (185 квадратни метра). Интериорът е замислен като две отделни единици, разположени под един покрив.

Основната единица съдържа две спални за настаняване на четиричленно семейство.

Другата част обхваща кухня, хол, офис, спалня и баня. Всекидневната е облицована с големи прозорци и е обвита с дървена палуба.

"Тази вторична зона се използва ежедневно като офис и развлекателна зона, но лесно може да бъде затворена от основното пространство и използвана от посещение на приятели или семейство", заявиха от фирмата.