Anonim
Image

Edgley Design и Spaced Out изграждат лондонска тераса с ъглова цинкова облицовка

Архитектурните студия Edgley Design и Spaced Out са изградили и се преместват в обшита с цинк в лондонското Ислингтън, съставена от мазе офиси и редица терасови къщи с профилно-зъбен профил.

Схемата на Godson Street е съвместно предприятие от архитекта Джейк Едгли, Джеймс Енгел от Spaced Out и собственика на местния бизнес Крис Джоану от CKS Partnership, който закупи празен сайт за кафяви полета и работи заедно за неговото разработване.

Екипът се опита да възстанови оригиналната грузинска терасовидна типология, но да адаптира нейното оформление и функционалност, за да отговаря на изискванията на съвременните обитатели.

"Крайната схема изразява индивидуалността на заинтересованите страни в разнообразна, но единна съвременна тераса, която поправя официалния уличен пейзаж на това, което се е превърнало в забравена задна улица", каза Edgley Design.

Терасата е разделена на пет дуплексни търговски единици, които заемат нивата на сутерена и приземния етаж, с мезонет с две легла, разположени отгоре.

Триетажна къща със спални в мазето и жилищни помещения отгоре е разположена в северния край на терасата.

Image

Черпи вдъхновение от грузинските къщи, които някога са заемали мястото, сградата разполага с леки кладенци отпред. Вътрешните стълби свързват апартаментите по-горе с двете нива на бизнес помещенията отдолу.

Image

Големи прозорци на нивото на приземния етаж са обърнати към улицата. Фасадите на това ниво се отличават с открити бетонни повърхности, които подчертават ролята им на солидна основа за горните етажи.

"По-ниските търговски нива се схващат като сурови, праволинейни и плътни форми, издигащи се от мазето, оформено във визуален бетон, за да създадат пиедестали към по-деликатните жилищни пространства отгоре", обясниха архитектите.

Image

Материалността на търговските единици е умишлено съпоставена назад, с разкрити бетонни блокове и стълби от шперплат, изразяващи утилитарната функция на тези пространства. Светлинните кладенци в задната част на сградите гарантират, че нивата на мазето получават естествена светлина както отпред, така и отзад.

Image

Лека шпилка от дървен материал и рамка от ламинирано лепило, използвана за жилищната част на сградите, позволиха да се правят промени на място по време на строителството.

Профилът на трион-зъба на фасадата, покрита с цинк, помага да се разграничат различните единици. Тесните странични прозорци с южно изложение са интегрирани зад облицовката, като поддържат уединение за спалните вътре.

Image

Предварително патинираната цинкова облицовка беше определена в фино изместващи се нюанси, за да се подчертае разделянето на отделни резиденции, като същевременно се поддържа постоянна естетика по протежение на редицата.

Формата на стъпаловидния покрив се определя така, че да не блокира светлина за съседни имоти. Включва светлинни лампи на покрива на север на втория етаж и серия от големи отвори в задната част, които внасят светлина в жилищните помещения.

Image

Поверителността се осигурява от слой от метална мрежа, който се прилага към прозорците, които се простират от задната страна на петте мезонета.

"Това е монтирано с главата надолу", обясниха архитектите, "така че мрежата намалява видимостта, гледаща надолу, за да запази поверителността на градините на съседите, като същевременно позволява вътрешен изглед на небето."

Image

Самостоятелен имот в края на терасата е проектиран около стоманено стълбище, което свързва кухнята и трапезарията на приземния етаж с хола отгоре.

Спалните в нивото на мазето са обърнати към дворове, разположени в светлите кладенци отпред и отзад на къщата, докато прозорец на цялата височина, облицован с дървен материал, се простира от задната фасада.

Image