Anonim
Image Снимката е на Франк Оудман

Ренцо Пиано завършва „двореца на светлината“ за медицински изследователи от университета Колумбия

Renzo Piano Building Workshop е проектирал наситено със светлина заведение за изследване на невронауките в новия кампус на университета Колумбия в Горния Манхатън.

Image Снимката е на Айлийн Барозу

Научният център Jerome L Greene е първата сграда, завършена в университетския кампус в Манхатънвил, разположена на няколко пресечки северно от историческите Morningside Heights в Харлем.

Пиано работи със SOM, за да овладее по-широкия обект - бивша индустриална зона, заснета между две издигнати транспортни артерии.

Image Снимката е на Франк Оудман

Той също така е проектирал няколко сгради за кампуса, включително този изследователски център от 450 000 квадратни фута (41 800 квадратни метра), който ще приюти института за мозъчно поведение на мозъка Mortimer B Zuckerman.

Стоманени греди и арматура, изложени на външната референция огромните опори за железопътната линия на изток и издигната магистрала Riverside Drive на запад, която разделя мястото от река Хъдсън.

Снимката е на Франк Оудман

По-голямата част от сградата е обградена от стъклени стени с двойни кожи, предназначени да предпазват шума от метрото, които минават само на метри, но да къпят вътрешните пространства в светлина.

"Съмнявам се към метафорите", каза Пиано. "Но ако е дворец, това е дворец на светлината."

Image Снимката е на Ник Лехоу

Архитектът, чиито други проекти в града включват музея Уитни и кулата 565 Брум, също описа центъра като "фабрика, изследваща тайната на ума".

Разположението на сградата е подобно на почти всичките му девет етажа от по-висок клас. Две циркулационни оси създават кръст в план, разделяйки останалото пространство на четири „четириъгълника“.

Image Снимката е на Франк Оудман

На всеки ъгъл тези зони съдържат мокри и сухи лаборатории за изследователи, както и частни кабинети - използват максимално естествената светлина в често заети райони.

В светли дни система за управление на сгради автоматично сваля щори пред остъклените фасади в цял ръст и задейства индиректното изкуствено осветление вътре.

Image Снимката е на Франк Оудман

Гъвкави пространства за лекции и събития в горния етаж могат да се отворят към всяка с въртящи се стъклени врати и да излизат на щедра тераса.

На ниво улица центърът ще предлага обществен уелнес център, образователна лаборатория, търговски обекти и ресторанти, които ще бъдат отворени за обществото.

Image Снимката е на Франк Оудман