Anonim
Image

Музеят на яйцата на динозаврите в Китай разполага с стени с текстура от бамбук

Комин във формата на коминни прожектори яйца на динозаври вътре в този музей с елегантно текстурирани бетонни стени в китайския геопарк Кинглонг.

Image

Бетонната конструкция на място е излята върху бамбукови бастуни, за да създаде силно текстурирани повърхности на сградата. Отличителните хребети, образувани от бастуните, отекват текстурата на кривите керемиди, традиционно използвани на стари сгради в Китай.

Той е проектиран от архитекти Ли Баофенг, Джаамин Дин и Чаншун Сю от Университета за наука и технологии в Хуачонг.

Музеят се разпростира надолу по планината, покривайки геоложки обект, съдържащ фосили от яйца на динозаври, положени преди 80 милиона години. За първи път открити през 1995 г., яйцата се разпространяват в 10 квадратни километра в провинция Хубей.

Image

Музеят с дължина 70 метра е разбит на малки участъци, които се адаптират към вълнообразния терен.

"Морфологията на корените на дизайна в пространственото разпределение на яйцата на динозаврите и вертикалната промяна на топографията на място", казват архитектите.

„Непромененото природно поле и древните дървета на 800 години са основните характеристики на ландшафта, което озвучава естествените и минималистични дизайнерски принципи на архитектурата.“

Image

Отделните секции на музея са свързани със светлоблокиращи решетки, които позволяват сградата да се проветрява естествено.

Комини с форма на комин прожектират екземплярите на яйцето на динозавъра вътре в слабо осветеното пространство, където обикновен, монтиран в метални рамки пешеходен мост издига посетители над покритата с яйца земя.

Image

„Комините на светлината се използват за осигуряване на проста и чиста естествена светлина на яйцата на динозавъра, единственият предмет на изложението в целия музей“, обясниха архитектите. "Те също създават мистериозна атмосфера за изложбата."

"Това е сграда, която е скромна на обекта, честна към историята и уважителна към археологическите разкопки", добавиха те.

Image

Архитектите подбраха местни материали, работници и строителни техники, за да причинят най-малко смущения на обекта, но ги използваха по съвременен начин. Те преосмислиха традиционните бамбукови скелета като форми за бетонната конструкция и покриха плоския покрив на сградата в слой от керемиди, възстановени от близките запустели къщи.

Този двоен слой от плочки и бетон помага за поддържане на хладни вътрешни температури през горещите лета в региона. Скарите, които свързват различните сегменти на сградата, също така гарантират, че интериорът остава хладен, без да е необходимо изкуствена вентилация.

Други сгради, посветени на опазването на вкаменелости, включват бетонен павилион, построен в бивша кариера в Полша, за да защити останките на малко праисторическо влечуго, открито през 80-те години.