Anonim
Image

Тибетската школа в Китай е облечена е камък, за да съответства на планинска обстановка

Китайското студио Livil Architects е добавило монолитна столова, облицована с камък, включваща интериори, наподобяващи пещерата, и офис сграда към училище в град Батанг, Тибет.

Началното училище на Батанг е учебно заведение, предназначено за настаняване на тибетски студенти от града, който се намира в тибетската автономна префектура Гарсе в китайската провинция Съчуан.

Image

Допълненията към съществуващия кампус на училището са разработени от студиото на Livil Architects на архитекта на Лиу Чонксяо, което преди това ръководи създаването на ресторант с фасади, състоящ се от триъгълни стъклени и стоманени секции, кацнали на брега на реката.

С монолитните си форми, съставени от неправилни каменни блокове, сградите са предназначени да отразяват грапавите форми на околните планини.

Image

"Надявам се, че сградите могат да създадат хармонични взаимоотношения с планинската среда", каза Чонгсяо пред Dezeen, и чрез местни материали и съвременни строителни техники се комбинират, за да създадат познато и свежо усещане. "

Столовата се обръща към съседно спортно игрище и включва банки от тераси, свързани с бетонни стъпала, които също могат да се използват за сядане или игра на.

Image

Стъпалата се изкачват нагоре и над долните етажи на столовата и се прекъсват на места от вертикални повърхности, включващи входове или прозорци.

Стените са оформени от местен камък, подредени с помощта на традиционна техника за зидария и получават допълнителна конструктивна опора от бетонна решетка.

Image

„Погледнато от страната на детската площадка, каскадните стъпки карат цялата сграда да покаже инерцията на растежа от земята“, добавя Chongxiao, „и се смесва с фона на планината, силно оформяйки атмосферата на мястото“.

Методът за изграждане на камък е очевиден и на другата кота, която се отличава с големи прозорци, поставени в черни метални рамки. Здравата палитра от материали от бетон и камък е продължена вътре в сградата, за да й придаде първично усещане.

Image

„Вътрешното пространство на сградата се променя, за да даде на хората пространство, подобно на пещерата“, предложи Chongxiao. "Грубата материя и здравата форма [произлизат] от местната архитектурна традиция, която има значително културно значение на тибетците."

Остъклените повърхности и празнини с двойна височина, които осигуряват изглед направо към противоположната страна на сградата, гарантират, че косата с изглед към улицата, съдържаща входовете, предлага по-приветлива естетика.

"Пропускливостта на вътрешното пространство в хоризонтална посока прави възможно голям брой едновременно протичане на дейностите, като същевременно се поддържа разнообразието и доброто зрение", каза архитектът.

Големите прозорци също така гарантират, че дневната светлина достига до основните места за хранене, като покритията с дървени покрития осигуряват по-топло качество на светлината.

Image

Светлините на покрива са подредени в различни модели. Едната стая включва решетка с квадратни форми, докато най-голямото пространство в центъра има два реда правоъгълни отвори.

Стая на горния етаж с извиваща се светлинна точка, пунктираща една от стените й, има правоъгълни светлинни светлини, които се разпространяват навън като слънчеви лъчи от периметъра на дъгообразната стена.

Тактилното качество на грубия камък и комбинацията от светлина и сянка в резултат на различните отвори на покрива подчертават усещането да се намирате в някаква пещера.

Офисната сграда прилага същата същественост, но фасадите й са изпъстрени със стъклени тухли, които позволяват на светлината да прониква във вътрешните пространства.

Image

Стъклените блокове са подредени в редици с различна дължина на всички нива, а също така се преплитат около квадратните прозорци.