Anonim
Image

Прибиращи се врати в стил гараж отварят хемумския предприемач в Амстердам към елементите

Холандското студио BETA и Elisabeth Boersma от planB са превърнали старо училище в Амстердам в център за предприемачи, включващ прозорци в цял ръст, които могат да бъдат изтеглени, за да отворят цялата фасада.

Училището Ru Paré се намира в градския квартал Слотерваарт.

Като част от процес, насочен към съживяване на градския дизайн и усещане на общността, фондацията за местни предприятия Stichting Samen Ondernemen помоли архитектите да превърнат използваната училищна сграда в център за малки предприятия.

Image

„В началото на 2000-те училището в Ru Paré е емблематично за социалните проблеми, пред които е изправен градът Slotervaart“, казва Бета. "Ru Paré сега е дневната на съседството и се помещава на изключителен социален експеримент."

BETA си партнира с градския стратег Елизабет Боерсма, за да организира работни срещи с местната общност, които гарантират, че дизайнът на центъра отговаря на нуждите на неговите потребители, включително стартиращи компании, чийто наем допринася за поддържането на сградата.

Image

Конфигурацията на сградата от класни стаи, подредени по голям коридор, е идеална за адаптиране към отделни офиси.

На първия етаж бившият физкултурен салон на училището е превърнат във фоайе, в което се помещават места за кафене, както и сцена, съдържаща удобна зона на дивана.

Включването на основните обществени функции в физкултурния салон освободи други области, които да бъдат разделени на по-продаваеми компактни единици, както и създаване на приветливо пространство в основата на сградата.

Image

"Чрез използването на икономически по-малко жизнеспособна, но пространствено изключителна физкултурна зала като фоайе, достъпността и видимостта бяха увеличени, като същевременно образуваха привлекателен обществен интериор", казаха архитектите.

За да се улесни новата функционалност на физкултурния салон, беше необходимо да се преместят входа, като се добави набор от метални стъпала, водещи от съседната площадка.

Редица прибиращи се врати в гараж, снабдени с прозорци, дават възможност за пълно отваряне на пространството на открито. Вратите се търкалят надолу от тавана на пространството с двойна височина, за да се запечатат от интериора, когато се налага.

Ниво на мецанин поддържа струпване на оранжерии, които висят над физкултурния салон. Стъклените повърхности на тези конструкции гарантират, че те получават много естествена светлина от прозрачната фасада.

Image