Anonim
Image

6a Архитектите добавят облицовани с дървени зали към университетския университет в Кеймбридж от 1960 г.

Лондонското студио 6a Architects проектира тези студентски зали в колежа на Чърчилския университет в Кеймбридж, за да отдаде почит на "живописния брутализъм" на оригиналната архитектура на кампуса от 60-те години.

Image

Коуън Корт е студентска резиденция с 68 стаи, разположена в кампуса на колежа, който е основан през 1960 г. като паметник на бившия британски премиер сър Уинстън Чърчил.

Image

След международен конкурс, задачата за проектиране на първия нов блок за настаняване в вече изброения в наследство кампус беше възложена на 6a Architects - което също беше включено в кратък списък за проект в конкурентното училище в Оксфорд в началото на тази година.

Image

Архитектите бяха повлияни от слоести фасади от тухли, дървен материал и стъкло на съществуващите сгради на колежа, които са проектирани от британската фирма Sheppard Robson в началото на 60-те години. Те са част от кампус, описан от студиото като "един от най-добрите примери за английски брутализъм във Великобритания".

Студиото избра да разработи съвременна интерпретация на оригиналното помещение, следвайки подобна естетика, използвайки същия квадратен отпечатък и създавайки централен двор.

Image

„Устойчивостта, достъпността, ландшафтът и новият подход към общото и частното пространство превръщат суровата чувственост на тухлените и белязани от борда бетонни кортове на оригиналния колеж в новаторска, съвременна, нискоенергийна сграда от дървен материал“, казаха архитектите.

Три нива на резки, облечени в необработени дъбови дъски, предизвикват тона на тухлената облицовка, облицоваща съществуващите сгради, които са разделени на ясно определени слоеве с бетонни ленти.

Всички фасади на Коуан Корт се извиват навътре в основата и се изправят към върха, което води до форма, която озвучава ентеса или леко поклонена форма на класическа колона.

Повърхностите са прекъснати от прозорци с три стъклопакета, рамкирани от блед дъб. Те са подравнени и изглежда, че се въртят нагоре и около ъглите на сградата.

Image

Дълбоките седалки на прозорците, интегрирани в силно изолираните стени, припомнят външния вид и функцията на отличителните прозорци, които се проектират от фасадите на оригиналните кортове.