Anonim
Image

Центърът за поддръжка на хората с увреждания от Architekten CM разполага с тонирани бетонни рампи и прибиращи се тенти

Това разширение към дневен център за възрастни с увреждания в швейцарския град Станс е снабдено с приглушени червени тенти и спираловидни пешеходни пътеки.

Image

Местното студио Architekten CM беше възложено да проектира сградата за фондация Weidli Stans, която осигурява настаняване и обучение за възрастни с множество физически и психически увреждания.

Дневният център се намира до блок за настаняване в края на града в швейцарския кантон Нивалден. Тя позволява на фондацията да предлага допълнителни услуги, фокусирани върху сетивни преживявания, творчество, игра и музика.

Image

Многоетажната сграда оптимизира наличното пространство на определения парцел, но представи предизвикателство за дизайнерския екип, тъй като много потребители имат увреждания, които им забраняват да се изкачват по стълби.

Входът към центъра на сградата се отваря към фоайе, заобиколено от едната страна от специална зона за циркулация, съдържаща серия от широки рампи и кацания.

Image

"Ангажиментът за безпрепятствен достъп до четири етажа доведе до идеята за изкачване или спускане на маршрутите за връзка", казаха архитектите.

„За да се използва пространството, необходимо за тази цел, то беше замислено както като място за срещи, така и като помещение за дейности.“

Страните на бетонните рампи, които се извиват през светлото, обградено с прозорци циркулационно пространство, са оцветени в различни цветове, за да помогнат на потребителите със сериозно увреждане да се ориентират по-лесно.

Цветовата схема се продължава във всички стаи, с различни нюанси, използвани на различни повърхности. Цветът се нанася тънко, така че зърното и патината на материалите да останат видими.

Image

Пътеките се изкачват в постепенни извивки с максимален наклон от едва шест процента към горните етажи. Алтернативната циркулация се осигурява от стълбище, както и с асансьори за пътници и легла.

В горната част на пространството рампата се пресича с извита бетонна стая, окачена над пътеките. Прозорец в заоблената му стена предлага гледка през близкия прозорец.

Image

Тераса, поддържана от стройни колони, обхваща празнотата между старите и новите сгради, като осигурява външно пространство на ниво първи етаж и подслонява пътя за достъп до входа на партера.

На приземния етаж са разположени офиси и многофункционални стаи, като трите еднакви горни етажа съдържат две студиа, които включват собствени кухни и склад.

До мазето на съседната сграда се намират архивни и технически съоръжения.

Image

Остъкляването, покриващо фасадите, се преплита с ленти от ъглови бетонни панели, включващи V-образни прорези, отстранени от долните краища. Формата и цветът на панелите напомнят традиционните покривни покриви в района.

Image

„Различно оцветените, земно-червени бетонни елементи на фасадата напомнят на огромни керемиди и се основават на съседните селскостопански конструкции, но отчуждени от тях както в измерението, така и в материалността“, казаха архитектите.

Тъканите тенти, скрити под бетонните елементи, могат да бъдат изтеглени надолу над прозорците, за да осигурят по-цялостно засенчване ", добавиха те.„ Когато сенките са надолу, ъгловите бетонни повърхности хвърлят сенки върху фасадите, които се променят, докато слънцето се движи по небето.