Anonim

Вижте „керамичната завеса“ създава зелен камуфлаж за къщата на Барселона от PMMT

Екран от дъски от остъклени керамични плочки в различни зелени нюанси обвива тази къща в Барселона, помагайки й да се съчетае с околните градини.

TR House е проектиран от местния архитектурен офис PMMT за обект в основата на съществуващ исторически имот, който преди е принадлежал на индийското консулство в Барселона, но сега е собственост на семейството.

Триетажната резиденция е разположена на наклонен парцел и е частично потопена в низходящата земя.

Жилищните зони са ориентирани към задната част на парцела, за да предлагат колкото се може повече уединение.

Image

По-голямата част от предната и задната фасада са облечени във вертикални кестенови дъски, с отвори, внимателно разположени, за да се възползват максимално от гледките, като същевременно се прикриват и жителите.

Останалите фасади обаче са обвити с полутвърда повърхност, състояща се от стъклени керамични плочки, закрепени към решетка от неръждаема стомана.

Image

Екранът осигурява сянка и неприкосновеност на външните пространства, а също така камуфлира къщата на зеления си фон.

"Външната фасада е отражение на функционалните нужди на интериора", каза архитектът Алекс Ераес пред Dezeen.

Image

"С тази керамична завеса успяхме да решим четири плана, които в архитектурата обикновено се решават по отделни начини: фасадата, перголата, стените на завесите и покрива", каза той.

„В рамките на зелено, ние работихме с четири различни тона, за да получим същите нюанси, които един наблюдава на околния пейзаж през четирите сезона на годината, създавайки необходимото усещане за сливане.“

Image

Поради стръмно наклонения парцел и интегрирането на къщата в пейзажа под нивото на улицата, достъпът до интериора се осигурява от входове на различни етажи.

Извиваща се алея се спуска към гараж на най-ниското ниво, където основните зони за живеене се отварят към уединена палубна зона в задната част на сградата.

Главният вход е разположен на нивото по-горе и се достига по пътека, преминаваща през покрива на гаража.

Image

Стаите са подредени от двете страни на хоризонтална ос, която се простира през сградата от входа.

В центъра на сградата е вътрешен вътрешен двор, засаден с чифт брези. Вътрешният двор е обграден от едната страна със стълбище и е облицован със стъклопакет, за да може естествената светлина да прониква надолу към околните пространства.

Image

Спалните са подредени около централното ниво, като на последния етаж се помещават спалня за гости и офис с достъп до тераса, защитена под перголата с ламперия.

Перголата хвърля осезаеми сенки по пода на терасата и рамкира гледки към върховете на дърветата от двата края.