Anonim

Кафявите керамични херпес зостер покриват селото, вдъхновено от село Nomade Architectes близо до Париж

Керамичните плочки с цвят на земя покриват покривите и стените на тази детска стая, разположена в покрайнините на Париж, която е проектирана от френското студио Nomade Architectes, за да изглежда като струпване на сгради.

Керамичните плочки се припокриват като херпес зостер, за да покрият отделните сгради в заграда, които съставляват Maison de la Petite Enfance.

Детската стая е разположена на 35 километра югоизточно от Париж в Лизонт, между центъра на града и крайбрежен жилищен район с дървета от двете страни.

Image

Целта беше да се създаде социално пространство за родители и деца, наред с райони за малки деца, което да накара парижките архитекти да създадат детска градина по модел на малко село.

Image

Седем блока с триъгълници са организирани около централен коридор. Дългите фасади и скатните покриви са обвити в комбинация от тъмни и светлокафяви керамични плочки, които са предназначени да допълнят естествената обстановка.

„Проектът получава своя облик от морфологията на съседните сгради с облика на малко, приветливо селце, топли материали и размери в човешки мащаб“, казаха архитектите.

Image

"Покривите са направени от плоски керамични плочки, които каскадно се стигат до стените, като по този начин създават съвременни архетипи в перфектна хармония със съществуващия квартал", добавиха те.

Дъските от дървен материал покриват по-късите, северни и южни стени на облицовката. Тези стени са прекъснати от поредица от вертикални прозорци с различна височина, докато отворите на по-дългите страни на блоковете са с по-еднаква форма.

Централната пътека се движи от север на юг и е закрепена с вътрешни дворове, за да се даде достатъчно светлина в сградите.

Във всеки блок са разположени различни зони на програмата, включително медицинска стая за прегледи, места за събиране на родители и деца, детска стая с капацитет 40 кошарки и приемна.

„Отделенията, базирани на функции - множество приемни, детски ясли, общи пространства и административна зона - са по-скоро като малки къщи, образуващи село около главния път“, коментират от студиото.

"Според тяхното използване пространствата се събират в различни и идентифицируеми образувания в духа на малки, независими къщи."

Image

Основната обща зона е разположена от южната страна на сградата с достъп до градините, докато разсадникът се отваря на изток към гориста местност.

Споделеното пространство е разположено от двете страни на събора, близо до детската стая и зоната за мулти прием.

Съоръженията на администрацията заемат североизточния ъгъл и са свързани с антрето. Този административен център разполага с офисите на директора, заместник-директора и секретаря на детската стая.

Има и четири стаи за дейности, от които всяка има достъп до градините.

Вътрешните покрития се поддържат просто. Всички стени са боядисани в бяло, а подовете са покрити с бели плочки.

Image