Anonim

Плаващ дървен павилион, проектиран от ученици за справяне с наводненията в Естония

Естонските студенти по вътрешна архитектура проектираха този плаващ павилион за дървен материал, за да осигури подслон, сауна и огън за посетителите на влажните зони на Националния парк Соомаа по време на наводнения.

Студентите от Естонската художествена академия си сътрудничиха с базираната в Талин архитектурна фирма b210 за проектиране и изграждане на плаващата структура на име Veetee, което се превежда като воден път. Създадоха го по време на 10-дневния летен семинар на Wilderness.

Image Снимката е от тунел Tõnu

Плаващият павилион е проектиран да позволи на посетителите да се потопят в естествената среда през цялата година - въпреки сезонното си наводнение.

Гората наводнява в продължение на две седмици всяка пролет и е локално известна като пети сезон. Простата дървена конструкция има за цел да предложи алтернатива на съществуващата горска инфраструктура през този дъждовен сезон.

„Veetee не е нито плавателен съд, нито къща: това е може би най-интригуващият аспект от него“, каза преподавателят Павле Стаменович.

Павилионът включва поредица от V-образни дървени профили и платформа, които плават върху метални варели.

Цялата структура тежи около 700 килограма. Първоначално включваше сауна - но това потъна по време на изстрелването.

Image Снимката е от тунел Tõnu

„Veetee позволява на хората да останат в околната среда на Soomaa, без да докосват земя“, казва архитектът на b210 Ает Адер.

„Изключително контекстуален е. Той предлага нещо за околната среда на Соомаа, каквото не са имали досега: обществено пространство, място за среща на водата.“

Снимката е от тунел Tõnu

Veetee е отворен за обществеността и е резултат от работилница, която изследва строителството на дървен материал.

Групата прекара няколко дни в Национален парк Соомаа преди изграждането, за да позволи на контекста на околната среда да потъне и да разбере екологичните предизвикателства, с които Veetee може да се сблъска.

Снимката е от тунел Tõnu

Учениците бяха насърчавани да оставят лаптопи у дома и помолени да предадат идеи за парчета дървесна хартия по време на семинара.

Готовият павилион заимства елементи от серия прототипи, създадени от групата. За изграждането му беше нужен екип от петима души шест дни.

Image Снимката е на Габриел Мюлер