Anonim

Уилкинсън Ейре вмъква съвременни детайли в библиотеката на Оксфордския университет на Джайлс Гилбърт Скот

Уилкинсън Ейре създаде драматична светлинна яма и читалня за покрива за реконструкцията на библиотека, проектирана от Гилбърт Гилбърт Скот в Оксфордския университет - един от шестте проекта, участващи за наградата на Стърлинг по-късно днес.

Базираната в Лондон Уилкинсън Ейър беше помолена да отвори интериора на построената през 1940 г. Бодлийска библиотека - сега преименувана на Библиотека на Уестън - която е проектирана от известния британски архитект като по-скоро място за съхранение, отколкото за образователен център.

Снимка от Джеймс Бритайн

С преместването на космоса, изгладен от пространство, в ново съоръжение извън сградата, стана възможно сградата, изброена в наследството, да предложи по-широк спектър от съоръжения за студентите на университета.

"Идеята беше да се отвори сградата, за да се даде възможност за повече обществен достъп и ангажираност в дейностите, които се случват вътре", обясни Уилкинсън Айръ.

Image Снимка от Джеймс Бритайн

Първата стъпка на архитектите беше да препланират вътрешното оформление. С отстраняването на купчините в сърцето на сградата имаше достатъчно място за създаване на голяма, осветена отгоре зала.

Image Снимка на Джон Кернс

Наречена като зала „Блеквел“, тази многофункционална стая създава грандиозен вход, зона за срещи за студенти и гъвкаво изложбено пространство.

Той също така включва кафе, информационно бюро и исторически предмети, включително карта на гоблени от 16-ти век и арка от 15-ти век на заем от музея V&A.

Image