Anonim

Алваро Сиза Виейра използва бял бетон за фондация Nadir Afonso в северната част на Португалия

Архитектът Алваро Сиза Виейра е построил линеен, бял бетонен музей на изкуствата, който протича успоредно на река Тимега в Чавес, Португалия (+ слайдшоу).

Image

Фондацията „Надир Афонсо“ на стойност 9 милиона евро (7, 75 милиона британски лири) е кръстена на художника, архитекта и философа Надир Афонсо (1920-2013 г.), който е роден в града.

Image

Португалският архитект Алваро Сиза Виейра проектира разпростиращата се сграда с площ от 2768 квадратни метра, използвайки бял бетон за конструкцията и бели гранитни и мраморни плочи за стълби и балкони.

Полезните помещения са облечени в Zincalum - продукт, изработен от стоманени плочи, покрити с алуминий-цинк.

Image

Цялата сграда е издигната над нейната площадка върху бетонни перки, включваща сводести, триъгълни и правоъгълни изрези, които позволяват на посетителите да използват района като покрита пешеходна пътека. Тези пилоти са предназначени за защита на наводненията на сградата, когато реката спука бреговете си.

Покрай пътеката се стига до входа на музея, където пространството е разбито на три линейни ленти за постоянни и временни експонати.

Image

Първичното изложбено пространство е осветено от непрекъснат просвет и може да бъде разделено на две по-малки помещения, докато крилото на изток има дълъг хоризонтален прозорец, обърнат към реката и временна изложбена площ, която изобщо няма естествена светлина.

Image

„Програмираните вътрешни пространства се развиват надлъжно в три сектора“, обясни архитектът.

Сградата съдържа също приемна, библиотека, магазин за книги, аудитория със 100 места и кафене.

Те са разположени в единия край на галерийното пространство, докато в другия е разположен сервизен район с административни зони, архиви, сервизни стълби и асансьори, а работилниците.

Алваро Сиза Виейра, 83-годишен, е един от най-известните архитекти в Португалия и е удостоен с наградата Прицкер през 1992 година.

В ексклузивно интервю за Dezeen той говори за своята практика и решението си да запази малък екип, който му позволява да поддържа творчески контрол над проекти.