Anonim

CEBRA завършва датското училище с назъбени покриви и райета зелени стени

Живи зелени ивици и ъглови покриви добавят характер към екстериора на това училище, което архитектурната фирма CEBRA е завършила в Аабибро, Дания (+ слайдшоу).

Базираната в Орхус CEBRA проектира училището в Аабибро за община Джамербугт, което се намира близо до Олборг в самия връх на полуостров Ютланд.

Image

Архитектите дадоха на училището покрив с множество фронтони, за да съответстват на мащаба и пропорциите на жилищните сгради на града, както и забележителности като църквата и кметството.

Image

„Скатният покрив е фокусиран благодарение на отличителната си форма и наклонените стрехи, които придават уникален външен вид, без да бъдат натрапчиви или чужди на района“, каза Миккел Фрост, основател на партньора на студиото.

"Това е модерна версия на скатния покрив, където стрехите осигуряват привлекателни външни пространства за образование и игра", добави той.

Преди това CEBRA работи по различни образователни проекти, включително училище със стълбище в стил амфитеатър, вдъхновено от Мики Маус, и предложение за училище в Русия, включващо пръстен от сгради, подредени около централна градина.

Училището в Aabybro побира около 1100 деца и е изградено на две отделни площадки, на разстояние около 250 метра.

Част от проекта за проектиране беше да се гарантира, че двете сгради могат да функционират независимо, но въпреки това да се чувстват като свързано цяло.

Image

"Въпреки тази физическа раздяла, училището трябва да функционира и да се възприема като едно единно цяло", добави Фрост.

"Следователно дизайнът използва една голяма основна форма, която се разрязва наполовина и се измества. Двете сгради показват близък афинитет една към друга и естествено изглеждат като братя и сестри."

Използват се и други дизайнерски елементи, за да се осигури естетична съвместимост между двете конструкции, включително здрава бетонна основа и горно ниво с ленти от вертикални прозорци и яркозелени панели.

Цветните повърхности и вграждането на остъкляване създава контраст с плътните бетонни обеми, които се препират от разпръснати прозорци.

Металният покрив се простира надолу към външните стени на горния етаж, създавайки хомогенна повърхност, която лежи леко върху горната част на сградата. Неговите изпъкнали ръбове - подкрепени на места от стройни брекети - подчертават леката му естетичност.

Image

Всяка от двете сгради разполага с Н-образен план, включващ двойка успоредни крила. Към тях се присъединява централен атриум, който съдържа общи съоръжения, включително библиотека, столова и работилници.