Anonim

Алуминиевите жалузи покриват кривите стени на къщата и кафенето в Южна Корея

Наклонените алуминиеви ламели покриват неправилната, извита форма на тази къща и кафене в провинция Кьонги, проектирана от южнокорейската архитектурна практика И (+ слайдшоу).

Image

Базираните в Сеул архитекти, чието име означава Архитектура на новата диференциация, кръстиха проекта Лувървол след отличителната му облицовка.

Image

Жалузите покриват остъклена стена, която гледа към улицата в град Паджу и се извива в единия ъгъл, за да образува покрива на сградата.

Image

Ламелите медиират количеството светлина, което влиза в сградата, което съдържа кафе на нивото на земята и дом за двойка - и техните пет котки - на двата етажа по-горе.

„Целта е да има мека дневна светлина в пространството на кафето, тъй като е изправено на запад“, обясниха архитектите. "Решихме да ограничим пряката светлина на запад и да внесем светлината от юг."

Вътре в кафенето стоманобетонната конструкция на сградата е оставена изложена и сдвоена с меки дървени и метални мебели. Луврите хвърлят драматични линейни сенки върху светлите цветове.

Image

„Светлината се излива между двете извити стени, подчертавайки вертикалността на пространството“, казаха от студиото. „Докато човек се изкачва по стълбите, за да стигне до останалото пространство, човек може да изпита максимална игра на светлина и сянка и вертикалност.“

Image

„Светлината, която се променя всяка минута, докосва вътрешните повърхности“, добави тя. "Всяко движение на облаците, слънцето, както и промените на сезона се записват по стените."

Дизайнът на фасадата е начертан с помощта на Parametric Louver Design System - компютърен алгоритъм, разработен от изследователи от Националния университет в Сеул, който изчислява най-добре изпълняваната форма на жалузи за всяка дадена повърхност.

Image

Вдлъбнатина, покрита с бледа тухла, осигурява два отделни входа към сградата с площ 188 квадратни метра - остъклен за кафенето и сива врата за къщата.

Image