Anonim
Neri & Hu създава "стълбище за срещи" в офиса на Хонконг на Bloomberg

За да насърчи служителите на Bloomberg в Хонконг да взаимодействат повече, архитектурното студио Neri & Hu им е предоставило стълбище с щедри кацания, места за сядане и стратегически разположени прозорци.

По-рано медийният гигант имаше „скулптурно емблематично“ спирално стълбище, свързващо трите етажа на седалището си в Хонконг.

Но компанията реши, че ще бъде по-добре да замени това с нещо, което вдъхновява своите работници.

Image

Отговорът на Neri & Hu беше да създаде по-сложно, боксово стълбище, което предлага разнообразни пространства както за неформални срещи, така и за спонтанни срещи.

Image

„Клиентът на клиента беше да проектира стълбище, което да свързва трите различни етажа на офиса им, с изричното правило това стълбище да се използва ежедневно като единствена вертикална връзка“, заявиха от шанхайското студио, което се ръководи от Линдън Нери и Росана Ху.

Image

„Нашето предизвикателство беше да препроектираме стълбище, което да работи в рамките на структурните ограничения на избитите панели в подовата плоча, като същевременно ще създаде по-просторно пътуване.“

Image

Наричано Стълбището на срещата на Curio, новото стълбище е умишлено по-малко прозрачно от предшественика си. Целта на Neri & Hu беше „активно да отрича гледката към пристанището на Виктория“ - типично търсена гледка в офисите в Хонконг.

Вместо това архитектите са избрали няколко ключови места, където гледката се разкрива и рамкира.

Image

"Чрез внимателна композиция и съпоставяне обикновените винетки, които приемаме за даденост ежедневно, особено в офисната типология, са хореографирани в богато пътешествие, което позволява моменти на случайни срещи, на пауза и неформални разговори", казаха те.

Основното тяло на стълбището е изградено от светло дърво от пепел, въпреки че протекторите са изработени от фино-агрегат бетон. Бронзовите парапети допълват тези два покрития, като същевременно предлагат допълнителна материална подробност.

Image

Формата на структурата се променя, за да отговаря на различните дейности на всеки етаж. На 25-то ниво - приемният етаж - стълбището се отваря към голямо пространство за събития и включва място за пейка.

Има и ниши за сядане, включително панели от дърво и бронз, които се отварят, за да разкрият гнезда, огледала и первази за съхранение на чаши за кафе и мобилни телефони.

Image

26-ият етаж е по-интровертен, тъй като тук са разположени звукозаписни студия на Bloomberg. Вградените места за сядане осигуряват тихи скривалища с изглед към пристанището.

27-ият етаж е най-прозрачната зона, с по-големи отвори на прозорците. Тук структурата интегрира конзолен зрителски подиум, а също така рамкира хол.

„Новото стълбище интегрира елементи на платформи, площадки, вградени места за сядане и стратегически прозорец, рамкиращи онова, което може да се намери в крайностите на естествения пейзаж и градския терен на Хонконг“, добавиха Neri & Hu.

"Стълбището се навива и се предлага, за да предложи неочаквани гледки - през прозорци, нагоре с двойни височини, надолу през големи празнини и до околните програми."

Image