Anonim

Питър Барбър създава "уютни" тухлени арки за лондонската жилищна схема

Peter Barber Architects завърши редица къщи с тераси в лондонския Стратфорд, включващи монолитна тухлена фасада, пронизана от вдлъбнати арки и балкони.

Уорланд Гардънс е група от триетажни таунхауси, разположени на по-рано свободна партида, собственост на лондонското градче на Нюъм.

Местният съвет определи мястото за имоти със споделена собственост - сгради, които са частна собственост на съвета, частна собственост на жителите, което улеснява наемателите да се качат по стълбата на имотите.

Той помоли базираната в Лондон Петер Барбър архитекти да разработи предложение за максимално увеличаване на броя на семейните домове на сайта.

Image

Бръснар искаше да завърши съществуващата улица чрез попълване на цялото налично пространство, като използва формуляри и материали, които са симпатични на късните викториански имоти.

Новите таунхауси продължават линията на съществуващите сгради, но въвеждат друг етаж, за да се възползват максимално от наличното пространство. Положението на прозорци и тераси, които разрушават фасадата, също се позовава на съществуващата кота.

"Мащабът е малко по-различен, защото добавихме етаж, но също така включихме назъбени вградени тераси, които се отнасят към височината на другите сгради", каза Барбър, чиято предишна работа в Лондон включва жилищно-търговски комплекс, включващ кули и конзолни тераси и обновяване на жилищна схема със смесена палитра от материали.

Входовете във всяка от резиденциите се съдържат в вдлъбнати арки, които осигуряват интимни полу-обществени пространства, където собствениците могат да се отпуснат и да си общуват със съседите.

„Интересуваме се пространството в предната част на къщите да се превърне в социално пространство, а не хората, които просто използват задните градини“, добави Барбър. "Арките имат дълбочина до тях, която се надяваме да накара жителите да искат да седнат, когато слънцето е от тази страна на къщата."

Арките също са предназначени за препратка към исторически сгради, където подобни форми се използват за разграничаване на входове. По-голяма арка към единия край на развитието води до малък площад, осигуряващ паркинг извън улицата.

"Има нещо за входа на сграда, която трябва да бъде отпразнувана и ние сме много запознати с това в предмодерен контекст", предложи Барбър. "Това е празнично и има нещо доста уютно в това."

Бледа тухла, използвана за облицовката на цялата сграда, я свързва с по-традиционните й съседи, като същевременно гарантира усещане за маса и здравина, която помага на новата добавка да се чувства здрава и свързана със земята.

Монолитната тухлена конструкция фокусира вниманието върху простите форми и сенки, генерирани от вложените секции. Различните тонове и текстури на тухлената конструкция добавят сложност и селски усещане към екстериора.

Image

Според Барбър, работата със съвета на Нюъм гарантира, че проектът представлява "обществено настроен градски отговор", който има за цел да даде положителен принос за улицата, а не за по-разпространения подход, ръководен от разработчиците, за създаване на възможно най-много частно пространство,