Anonim

Сантяго Калатрава планира офис блок в Цюрих с 1000 места за паркиране на велосипеди

Архитект Сантяго Калатрава е създаден да създаде покрит с трева офис блок на площада пред неговата гара Stadelhofen в Цюрих с обществен паркинг за 1000 велосипеда на нивото на земята.

Калатрава представи проекти за "офис сграда на 21 век" на обекта 26 години след завършването на железопътната гара - сега един от най-натоварените транзитни центрове в Швейцария, с всеки ден минават 80 000 пътници.

Image

Изображенията показват стъклена сграда с изпъкнали стени с наклонени ъгли в ъглите и тревен триъгълник на покрива.

Пететажната структура е поръчана от швейцарската застраховател AXA и ще бъде интегрирана с публичните пространства на гарата.

1000-те паркоместа на по-ниското ниво са опит за справяне с пренаселеността, която се наблюдава в момента на площада.

Image

"Тази офис сграда от 21 век в сърцето на Цюрих се намесва с уличния пейзаж на района и добавя своята жизненост, като насърчава използването на велосипеди и подобрява връзката на пешеходците със станцията Stadelhofen", каза испанският архитект, който сега е базиран в Ню Йорк.

Калатрава е най-новият известен архитект, който интегрира велосипедната инфраструктура в иначе търговски проект. Миналата година Norman Foster представи планове за жилищна кула в Лондон, която ще включва място за паркиране за всяка спалня.

Други градове се справиха с нарастващата популярност на колоезденето за градските пътуващи, като изградиха многостепенни велосипедни паркове в близост до главните транзитни центрове.

Image

Проектът на Цурих на Калатрава стана възможен чрез промяна в регулациите за района през 2014 г., за да се позволи строителството на обществения път извън гарата, стига сградата да осигурява паркинг за велосипеди за местни и пътуващи.

Първоначално малък пункт за отпадане на автобусите, гара Stadelhofen се превръща в основна точка за свързване на влакове, минаващи през Цюрих през 1990 г. след промяна в устройството на железопътната инфраструктура около града.

Калатрава беше възложена на редизайн и разширяване на гарата в очакване на увеличения брой пътници и влакове. Това включваше разкопаване на хълм от едната страна на гарата и създаване на нови бетонни и метални добавки, включващи структурни ребра на подписа на Калатрава, както и метални и стъклени сенници и пешеходни пътеки. Станцията отново отвори врати през 1990 година.

Image