Anonim

Станция за линейка на Architectenforum разполага с покрити с растения стени и извит покрив

Тази линейка в холандския град Zeist разполага с извита дървена рамка и наклонени стени, покрити с катерещи растения, за да й помогне да се съчетае с горската си обстановка (+ слайдшоу).

Студио „Утрехт“ Architectenforum проектира линейката за обект на ръба на града, който е в съседство с болница и от другата страна от гората.

Кратката информация беше за сграда с нисковъглероден отпечатък, която използва възобновяеми материали, за да допълни естествения си контекст.

Тъй като станцията за линейка не се използва от пациенти или от обществеността, нейната коса с улица се отличава с плътна наклонена повърхност, която се извива нагоре и над покрива на сградата.

Image

"Тъй като сградата е изправена пред пътя към входа на близката болница, решихме да проектираме обикновен, но интересен жест", каза архитектафоръм.

"Няма главна фасада. Вместо това зелените наклонени стени се издигат от земята и се трансформират в извитата линия на покрива, съчетавайки се с околните дървета и ръба на гората."

Image

Повърхностите са покрити с метална мрежа, поддържаща бързорастящи катерещи растения, включително общ бръшлян, който в крайна сметка ще създаде впечатление на сградата, сливаща се с околната зеленина.

Вертикалните дървени дъски облицоват останалите фасади, предлагайки допълнителен естествен детайл, който подчертава устойчивите пълномощия на проекта.

Image

Озелененото място, определено за сградата, изискваше Г-образен план, който се увива около съществуващо буково дърво.

Сенникът на дървото помага да се филтрира слънчевата светлина, насочена към прозорец с височина четири метра, обличащ стая за персонал, която се отваря към сенчеста тераса.

Image

Извитите ферми, които формират структурата на линейката, са направени от глулам - вид инженерно дърво. Това даде възможност да се създаде голям педя, което би било трудно да се постигне с помощта на конвенционален дървен материал.

"Лепеният ламиниран дървен материал се поддава красиво, за да направи извити греди от едно парче, с минимални загуби на материал", казаха архитектите на Dezeen.

"Гредите бяха оформени във формата, която ни беше необходима, за да подкрепят кривите покриви."

Image

Гаражно пространство, което заема предната част на сградата, включва прозрачни ролетни врати и кръгли светлини, които осигуряват изобилие от естествена дневна светлина, достигаща до интериора.

Коридор с извит таван от едната страна на гаража води към съблекалнята, офиса и помещението за персонал в задната част на сградата.

Image