Anonim

Gensler създава възможности за „случайни срещи“ в бизнес училището в Канзас

Глобалната фирма Gensler завърши университетска сграда в Канзас, която се състои от обеми, облицовани в бетон, стъкло и изветряща стомана, и вътрешни пространства, предназначени да насърчават неочаквани взаимодействия (+ слайдшоу).

Image

Наречена Капитолийска федерална зала, академичната сграда се намира в сърцето на университета в Канзас в град Лорънс.

Съоръжението - в което се помещава бизнес училището на институцията - се намира между по-стара част на кампуса на север и изток и по-нови съоръжения на юг и запад. Той е предназначен да бъде сграда за всички, а не само за членовете на бизнес училището.

Image

"Федералната зала на Капитолия се привежда в съответствие с високоефективните институции и действа като динамичен шлюз за студенти, възпитаници, преподаватели и посетители", казва Генслер, глобална фирма с над 40 офиса.

Image

Обхващаща 167, 00 квадратни фута (15 514 квадратни метра), сградата е съставена от две стъклени и бетонни крила, които се извисяват навън от обема на централния атриум. Стоманата за изветряне се използва за рамкиране на остъклени участъци, включително стърчащи прозорци.

От южната страна архитектът добави ниско изпъкнала кутия, облечена в предварително ръждясала стомана и граничеща с озеленен берм.

Image

Боксерският обем съдържа зала с 350 места и се удвоява като приют за торнадо. Покривът му, наречен Червеният зелен покрив, е покрит с червен седум - кимване към подписаните червени покриви, открити в целия кампус.

Цитатът „шансът благоприятства подготвения ум“ - приписван на Луи Пастьор, френския химик и микробиолог - повлия на интериорния дизайн. Екипът включваше много гъвкави и открити пространства, за да насърчи неочаквани срещи.

„Дизайнерите разбраха, че студентите и преподавателите трябва да се виждат, докато се занимават с ежедневните си процедури, за да насърчават нови видове взаимодействия“, заяви екипът.

В отговор екипът създаде зрителни линии между класните стаи и работните зони на преподавателите, които обикновено са разделени един от друг. „Подредените подове и отвори допълнително стимулират усещането и постоянната свързаност“, добави екипът.

Image

Посетителите влизат в четириетажен атриум, който е обсипан с отворени работни зони и офиси и коридори със стъклени стени. Голямо стълбище с перфорирани метални парапети, зигзаги нагоре през напълнения със светлина обем.

На нивото на земята бетонните стъпала служат като зона за социализация. „Стълбищните пейки“ са проектирани в сътрудничество със студенти от училището по архитектура, дизайн и планиране на университета.

Image

„Като се стреми да имитира хълмистата топография на кампуса, „ социалните стъпки “на сградата позволяват на учениците да видят и да бъдат видени, като отново насърчават случайните срещи, които бяха в основата на дизайна на Федералната зала на Капитолия“, заявиха от фирмата.

Фирмата е интегрирала предварително ръждясала стомана както в интериора, така и в екстериора, за да подчертае „специални пространства“, като учебни стаи и специални класове.