Anonim

Уилкинсън Айър добавя огледален лаборатория и спортен хангар в селския кампус на Дайсън

Уилкинсън Айръ добави асортимент от нови сгради към централата на технологичната компания „Дайсън“, с цел да създаде кампус, който да съперничи на „тези в Силиконовата долина и Сингапур“.

Image

Базираната в Лондон фирма за архитектура проектира четири нови сгради за кампуса „Дайсън“, който се намира в покрайнините на историческия пазар Малмсбъри в Уилтшир, югозападна Англия.

Обхващайки разнообразни съоръжения, от изследователски лаборатории до спортни площадки, сградите са изпъстрени около съществуващото седалище и фабрика на компанията, които Уилкинсън Ейре завърши 17 години по-рано.

Image

Най-големият от новите блокове, наречен D9, създава изцяло ново съоръжение за изследвания и разработки. Тук служителите на Dyson могат да разработят технологии за нови продукти, като наскоро пуснатия сешоар, който е безшумен до човешки уши.

Image

Чувствителният характер на използването на сградата накара архитектите да разработят дизайн, който да дава приоритет на неприкосновеността на личния живот.

Стените са направени от изцяло огледално стъкло, което гарантира, че много светлина може да влезе, но минувачите не могат да видят. Уилкинсън Айър описа структурата като „минимален, отразяващ стъклен павилион“.

Едно от другите предимства на огледалния екстериор е, че сградата е в състояние да отразява растенията и дърветата, които я заобикалят.

Image

Вътре двуетажният блок е организиран около атриум с двойна височина. Покривът от прозорци на прозорците носи изобилие от естествена светлина, а повърхностите, подобни на клиниката, имат бели и сиви тонове.

Съоръжението от 12 000 квадратни метра съдържа общо 129 нови лаборатории, както и помещения за съвместна работа, където екипите могат да работят заедно.

"Извън критичните отблясъци, в стимулиращите пространства, заобиколени от инженерни вдъхновения и икони за дизайн, ярките умове могат да вдъхнат живот на идеи, подготвяйки ги за пазара", заяви основателят на компанията Джеймс Дайсън.

"Обединявайки нашите вътрешни тестови съоръжения, тези нови лаборатории и пространства позволяват на инженерите да продължат смело да разработват нови технологии, като се учат при всеки провал."

Image

Нова столова, известна като кафене Lightning, седи до D9. Освен това има остъклени стени, но те са контрастно прозрачни, за да позволят на персонала да види какво се случва вътре.

Image

Трапезарията заема по-голямата част от сградата. Друго пространство с двойна височина, най-известната му характеристика е реставриран английски електрически мълниеносен струй, който виси от тавана.

Други детайли включват ярко розови столове и вита стълба, обвита от перфориран бял метал.

В северния край на кампуса, третата нова сграда е бункерна структура, съдържаща спортни и развлекателни удобства за персонала, наречен The Hangar. Четвърта сграда функционира като енергиен център.

Image

Проектът включваше и обновяване на съществуващите сгради, като ги актуализира.

„Ние работихме с Джеймс и неговия екип в продължение на няколко години, за да създадем кампус, който да задоволи променящите им се нужди“, казва Крис Уилкинсън, основател на Уилкинсън Айръ.

Image

„Най-новите сгради предлагат иновативни, съвременни изследователски съоръжения за дизайн, заедно с голямо кафене за цял ден и център за спортни дейности, които да обслужват техническите и социалните нужди на тяхната креативна, млада работна сила“, добави той.

Архитектите работеха с дизайнера на осветлението Джейк Дайсън - синът на Джеймс, за да гарантират, че всяко пространство има подходяща осветеност. Те интегрираха редица устойчиви технологии, включително фотоволтаични панели и охладени лъчи.

Озеленяването също попадна под кратката информация. Стратегията на екипа включваше използване на повишени банки за създаване на поверителност и създаване на връзки към съществуваща разходка в природата.

Image