Anonim

Villa Le Lac е къща със стъклени стени с изглед към Женевското езеро

Швейцарският архитект Филип Майер е превърнал бивша офис сграда на брега на Женевското езеро в къща със стъклени стени, за да осигури широк изглед към околните пейзажи (+ слайдшоу).

Villa Le Lac е проектирана от студиото на Майер като основна резиденция на млада двойка и техните три деца.

Разположена на десет минути от швейцарския град Женева, бившата офис сграда първоначално е построена за семейната компания на собственика през 60-те години.

Нови секции бяха добавени с растежа на бизнеса, което доведе до основна форма и структура, които останаха в добра форма и бяха пригодени за жилищно преустройство.

Image

"Нашите клиенти бяха много привързани към конструкцията, тъй като тя беше използвана в продължение на много години за семейния бизнес", каза Майер пред Dezeen.

„Поради тази причина те искаха да създадат новия си дом на това конкретно място.“

Image

Първият етап от трансформацията беше да се отстрани по-голямата част от стените на сградата, за да се остави само структурната обвивка, в която бяха поставени големи стъклени панели, за да се увеличи максимално гледката към езерото.

"Разширението и преобразуването се състоеше в запазване на действителната структура и отваряне на всички фасади", добави Майер. "Основната цел беше да се улови пейзажа чрез разширяване на вилата и като се обърне към езерото като два паралела."

Image

Гледката през езерото информира линейната, хоризонтална подредба на фасадите на сградата, която включва ленти от остъкляване и анодизирани алуминиеви панели.

Почернената алуминиева рамка съдържа остъкляването, което включва плъзгащи се секции, които могат да бъдат отворени, за да пуснат свеж въздух във вътрешността.

Image

Всяка от стъклените повърхности на сградата включва защитни щори, които могат да бъдат спуснати, за да филтрират светлината, отразяваща се от повърхността на езерото, докато вътрешните завеси могат да бъдат начертани около пространства, които изискват уединение.

Вход на приземния етаж води към стълбище, което се изкачва към основните жилищни зони на горния етаж. Остъкляването на цял ръст на това ниво осигурява гледка през стената по периметъра към езерото отвъд.

Първият етаж е разделен на две части, като услугите включват стълбището, баните и монтираните шкафове отзад.

Вътрешната подредба освобождава предната част на плана за използване като открито пространство, съдържащо кухня, трапезария, хол и главна спалня.

Image

Единственото прекъсване на етажния план е ред колони, простиращи се по дължината на сградата пред прозорците.

Отворените рафтове и комин, окачен над камината, разграждат пространството и очертават различни функционални зони.

Image

Терасите в двата края на първия етаж са положени с плочи от травертинов камък, които съответстват на подовата настилка, използвана вътрешно, помагайки да се създаде усещане за приемственост между интериора и екстериора.