Anonim

Разделената къща от BKK Architects е съставена от две ъглови дървени конструкции

Ъглови обеми, облечени в дървен материал и метал, слизат отстрани на наклонено място, за да образуват тази къща близо до Мелбърн с гледка към океана (+ слайдшоу).

Сплитската къща е проектирана от местно студио BKK Architects за обект в скорошно жилищно строителство в района на планината Марта, на около 60 километра южно от австралийския град.

Парцелът е разположен на хълм, гледащ към залива на Порт Филип, с гората на природозащитния резерват Маунт Марта, разположен от другата страна на улицата.

Това доведе BKK Architects до дизайн, който използва максимално достъпните изгледи, като същевременно гарантира поверителност от съседни имоти.

Image

"В този контекст Сплитската къща предоставя набор от пространствени отношения към своя сайт и по-широката територия, която внимателно балансира желанието на собствениците за уединение и ангажираност с техните заобикалящи", казаха архитектите.

Сградата е разделена на два обеми с дървен материал, свързани с мостово стълбище, покрито с цинкови панели. Пропастта под стълбите осигурява гледка от едната страна на сградата до другата.

Под стълбите пътека води до вход, който се отваря в приемна, в която се намира пиано. Стените на това пространство са облицовани във вертикални дървени дъски, които се простират от долната страна на наклонен таван.

Самото стълбище включва килими за сядане, от които собствениците и техните гости могат да се насладят на изпълнения или да гледат през прозорци от двете страни.

Слънчевата светлина прожектира надолу в това пространство чрез прозорец, поставен в конструкцията на покрива на изпъкналия.

Долният етаж съдържа спални, баня, перално помещение и стая за игри, обградени от плъзгащи се стъклени врати, които се отварят към тревата.

В горната част на стълбите е кухня с трапезария и хол с отворен план, като в единия край е разположен главен апартамент за спалня.

В противоположния край на пространството са включени прозорци и врата, която води към алпинеума, свързана с тревата отдолу с стъпка от груби каменни стъпала.

Прозорците са поставени обратно от фасадата на конструкцията, за да ги предпазят от пряка слънчева светлина. Краищата на отвора са наклонени навътре, образувайки форма на фуния, която подчертава прехода отвътре навън.

Друга врата от салона се отваря към мост, който се простира през пролуката между двата тома. Води се към тераса на покрива на долния етаж, която гледа към залива.