Anonim

Музей на Запада от Studio Ma разполага със стени от текстуриран бетон

Американската фирма Studio Ma черпи вдъхновение от подкови, тъкани кошници и грапави пейзажи за дизайна си на музей за западно наследство в мегаполиса на Феникс, Аризона (+ слайдшоу).

Музеят на Запада се намира в центъра на Скотсдейл, крайградски град, известен с високите си домове и голф игрища. Там също се намира Taliesin West, резиденцията и училището, проектирано от Франк Лойд Райт, което се открива през 1937г.

Image

Замислен е да бъде централно място в областта на изкуствата, музеят показва артефакти - стари и нови - свързани с изкуствата и културата на американския Запад. Музеят се намира в близост до исторически, ниски сгради, които съдържат магазини, ресторанти и галерии.

Докато замисляше дизайна на музея, фирмата се насочи към различни атрибути на региона, от своята каубойска култура до поразителни природни пейзажи.

"Дизайнът на Studio Ma черпи своето вдъхновение от различни икони на Запада, включително подковата, изтъканата кошница и характерните червени скали и меси на Колорадовото плато", казва студиото, основано през Феникс, което е създадено през 2003 г.

Двуетажната сграда съдържа интерпретационни пространства, галерии за постоянни и пътуващи изложби и многофункционална зала за събирания и презентации.

Структурата се състои от оголена стоманена рамка и бетонни стенни панели, които са оформени с помощта на дървени дъски с произволен размер.

Горната част на сградата е облечена в дъждобран, изработен от изветряща стомана. „Дизайнът на металния панел представлява серия от гънки, които самозасеняват и използват номинален размер на листа, за да сведат до минимум отпадъците“, отбелязват от фирмата.

Image

Обществените пространства - разположени „като подкова около шип“ - заемат поредица от томове, които обвиват централен двор. Освен че внася естествена светлина в музея, дворът е предназначен да напомня на посетителите „за цветното и драматично качество на западния пейзаж“.

Галереите на горното ниво са свързани от затворен мост, който предлага гледка към планината Камелбек, една от най-отличителните природни дадености на града.

Фирмата използваше земни материали в целия интериор, включително колони, инкрустирани с ецвана дугласова ела, и голяма стена и рецепция, изработени от червен кедър.

В многофункционалното помещение „облак от вълнообразен шперплат“ е окачен от тавана и скрива акустични одеяла, изработени от местен памук.

Image

Сградата има много устойчиви характеристики, като три биологични води, които събират валежи и високоефективна механична система за въвеждане на влажност.

„Значително намаляване на използването на енергия и вода е постигнато чрез иновативен дизайн на овлажняване, което води до намаление на потреблението на нетна енергия с 38 процента в сравнение с типичния музей в този регион“, заявиха от фирмата.