Anonim

OSK Architects крие втори етаж под ъгловия метален покрив на Seddon House

Голям гофриран метален покрив е начертан над горния етаж на тази къща в Мелбърн, поради което изглежда, че има само едно ниво, когато се гледа от улицата (+ слайдшоу).

Seddon House стои на мястото на излязъл от употреба градски паркинг, който местната фирма OSK Architects е помолена да превърне в семеен дом.

Компактната сграда е предназначена за настаняване на три поколения от едно семейство и е проектирана да допълва околните нискоетажни имоти.

От улицата се вижда само едно ниво на къщата. Вторият етаж е разположен под голям скатен покрив и се вижда само от страната на имота.

„Прочитането на сградата в различни мащаби, от различни ъгли, беше истинското предизвикателство на проекта“, заяви директорът на OSK Architects Бен Уотърс.

"На пръв поглед сградата се регистрира като обикновена едноетажна структура, която следва логиката на нейния уличен контекст", добави той. "От север разбирате, че втори етаж се вписва във формата на покрива - мащабът на къщата се отваря, докато се движите около нея."

Image

Гофрираният метален покрив се издига от обикновена дървена фасада, съдържаща един-единствен голям прозорец, обърнат към улицата.

От северната страна скалата на сградата става очевидна, като горният етаж съдържа три спални, прорязани под сгънатите очертания на покрива.

"Проектът набляга на покрива като обединяващ архитектурен елемент", каза Уотърс. "Неговата геометрия определя мащаба и архитектурния израз на сградата, като същевременно контролира светлината и температурата през цялата година."

Покривът се използва и за събиране на дъждовна вода, напречно проветряване на къщата и домакин на слънчеви панели.

Мястото е предразположено към наводняване, така че цялата сграда е построена върху инженерна бетонна плоча, която издига къщата над историческите нива на наводнение с помощта на винтови колони.

Image

Кратък набор от стъпки от едната страна на имота води до вход, интегриран в голяма част остъклена част от фасадата, която обгражда дневната, кухнята и трапезарията с отворен план.

Image

Една част от горния етаж изтича, за да подслони настилката, която води до входа. Прозорците, които се отварят като тенти, са вградени във фасадата, помагат за проветряване на облицовано с плочки пространство, което свързва спалните.

Image

Кухнята и трапезарията на приземния етаж се отварят на дървена палуба отзад. Това пространство завършва в салон, разположен под наклонения покрив. Височината на това пространство е подчертана чрез остъкляване, което се простира, за да отговаря на ъгловия таван.

Image