Anonim

Leddy Maytum Stacy покрива целия покрив на дизайнерския център в Беркли с фотоволтаици

Американската фирма Leddy Maytum Stacy Architects е завършила академично съоръжение в кампуса в Беркли в Калифорния, което е покрито с широк, надвиснал балдахин, съставен от слънчеви клетки (+ слайдшоу).

Институтът за иновации в дизайна на Jacobs - обикновено известен като Jacobs Hall - е част от инженерното училище в Калифорнийския университет в Бъркли. Мисията на института е да улеснява новите разработки в дизайна и производството.

Image

Обхващайки 24 000 квадратни фута (2229 квадратни метра), съоръжението разполага с дизайнерски ателиета, поддържащи пространства и работилници, съдържащи разнообразни инструменти и оборудване за бързо прототипиране.

„Jacobs Hall предлага вдъхновяваща, гъвкава среда, която предлага разнообразие от„ създадени пространства “за насърчаване на интердисциплинарно и съвместно творчество“, казва Leddy Maytum Stacy Architects, базирана в Сан Франциско фирма през 2001 г.

Триетажното съоръжение е разположено на северния ръб на кампуса, на наклонена площадка, която преди е била заета от волейболна площадка. Той е разположен в съседство със Soda Hall, голяма академична сграда със стъпаловидна фасада, проектирана от Едуард Лараби Барнс и Anshen & Allen през 90-те години.

Вътрешен двор и мост разделят двете сгради, "позволявайки на работата да се разлее навън при хубаво време", заявиха от фирмата.

Image

На север новият център гледа към жилищни сгради и еднофамилни домове. В отговор на жилищния контекст северната кота се издига само на два етажа.

Облечена в стъкло и метал, праволинейната сграда е покрита с нежно под ъгъл, надвиснал покрив, покрит със 74-киловатна фотоволтаична решетка. Соларните панели осигуряват достатъчно енергия, за да посрещнат 58 на сто от енергийните нужди на сградата.

Екипът добави вертикални перки и хоризонтални нюанси към външните стени, за да помогне за намаляване на нежеланото повишаване на топлината.

Вътре в съоръжението архитектите са използвали нетрадиционен подход за оформлението.

"Обикновено университетските инженерни сгради разполагат с напълно затворени класни стаи по коридори с двойно зареждане, с магазини на друг етаж или надолу в залата", обясниха от фирмата.

Image

За разлика от това, Jacobs Hall разполага с големи дизайнерски студия, които са граничи с офиси и лаборатории. Студията са изпълнени с дневна светлина и могат лесно да се преконфигурират благодарение на подвижното обзавеждане.

„Високо, отворено студио на трето ниво се удвоява като студио за дизайн и ново място за провеждане на университетски конференции и постерни сесии по теми, свързани с иновациите в дизайна“, добави фирмата.

Image

За да спомогне за комуникацията на функцията на сградата като център за дизайн, екипът окачи графични панели за стени във фоайетата и стълбищата.

Пикселираният дизайн - който беше нарязан на панели от шперплат, използвайки компютърна обработка с цифрово управление (CNC) - беше резултат от конкурс за студентски дизайн. „Схемата на победителя беше вдъхновена от снимки на жестове на ръце, които нейните състуденти направиха, докато говориха за дизайн“, заявиха от фирмата.

Устойчивостта беше водещ фактор по време на процеса на проектиране. Екологичните елементи включват високоефективна сградна обвивка, естествена вентилация, обширна дневна светлина и система на място за биофилтриране на дъждовната вода.

Image