Anonim

Archispektras създава ваканционен дом с скулптурен соларен покрив на Балтийско море

Ъглов соларен покрив се простира надолу над тази морска къща, която се позовава на тревния пейзаж на дюните на латвийския природен резерват Pape (+ слайдшоу).

Къщата на дюните е проектирана от литовското студио Archispektras като ваканционен дом за собственика, запален кайтсърфер, за да се отпусне със семейството и приятелите си.

Image

Разположението му на 100 метра от Балтийско море гарантира лесен достъп до водата за хобито на собственика. Ниският профил и материалите на къщата се информират от околните дюни и тревни площи на природния резерват, както и от съседни сгради.

"Използването на тръстика за покрив е традиционен и местен начин за покриване на сградата", каза архитект Айдас Калинаускас пред Dezeen. "Ние взехме материала и го използвахме максимално, като създадохме модерна форма и я покрихме по скулптурен начин."

„Използването на тетраха ни помогна да създадем много контекстуална сграда със силен съвременен характер“, продължи той. "Това също отразява атмосферата на плажа."

Image

Фасадната форма на къщата е създадена от основата, която включва участъци от ламиниран дървен материал с постепенно променяща се височина и форма. Облицовката е предимно люк на тръстика.

Рамката е оставена изложена в единия край на сградата, където е приютен автомобилен пристан под стръмно наклонен участък на покрива, който се спуска почти до земята.

Линията на билото на покрива е облицована с дъски от дървен материал. Archispektras вмъкна светлинни светлини в тази дървена част на покрива, за да освети основните зони за живеене.

Лентата от остъкляване между земята и дъното на покрития със сламени покриви дава на собствениците гледка към морето и хоризонта от вътрешните пространства.

Целият интериор е облечен в бледо борова гора, създавайки топла и релаксираща среда, подходяща за използването на имота като селски отдих.

„Искахме да направим интериора мек, прост и чист“, каза Калинаускас. „Вярваме, че този вид пространствено изживяване помага на жителите да се чувстват спокойни без никакви смущаващи детайли, за да могат да се насладят на красивата околност.“

Салон с отворен план, кухня и трапезария заемат централното пространство на сградата, където набразденият таван подчертава високата му височина.

Колонният комин на печка на дърва, извисяваща се от центъра на салона, е единственото прекъсване на проветривото пространство, което е високо над шест метра. Мецанин с изглед към тази стая се помещава допълнителен салон.

Небрежните мебели помагат да се подчертае спокойното усещане на дневната зона, с тапицирани фотьойли, ограждащи спусната маса за хранене.

Image

В по-широкия край на сградата, място за съхранение на сърфиращото оборудване и лодка на собственика е разположено до пристанището за кола.

До това е стая за игри с монохромна маса за билярд и остъклена стена, обърната към пейзажа.

Image