Anonim

Asdfg Architekten превръща къщата на бившия мелничар в съвременен дом

Хамбургското студио Asdfg Architekten е превърнало къщата на мелничарите от 19 век в Берлин в модерен семеен дом, подреден около оригинални тухлени стени (+ слайдшоу).

Image

Сградата в германската столица квартал Пренцлауер Берг е построена през 40-те години на миналия век и преди това е била използвана като полицейски участък и работилница.

Собственикът му - приятел на съоснователя на Asdfg Architekten Филип Лопър - помоли младите хамбургски архитекти да контролират обновяването му, представяйки студиото с първия си проект. Нарекли го Мюлерхаус.

Основната цел беше да превърне къщата на бившия мелничар в резиденция за семейство с три деца.

Image

"За да създадем щедро пространство, ние запазихме само външните стени и една масивна стена в средата", каза Лопер.

"Стълбището, кухнята, както и някои спални галерии някак са включени в тази стена."

Сградата беше пренебрегвана в продължение на много години и беше в разрушено състояние, като вътрешността й беше разделена на множество малки стаи, които я направиха неподходяща за съвременен живот.

Вътрешните ремонти бяха насочени към премахването на повечето от тези преградни стени, за да се осигурят взаимосвързани помещения, разделени само с оригинална тухлена стена в центъра на къщата.

Image

Стълбище сега се изкачва през атриум с двойна височина по протежение на едната страна на тази стена. Достъпът се осъществява чрез пет стъпала във входното пространство, които водят до платформа, която стърчи през централната стена.

Тухлената стена на оригиналните стени е оставена изложена, а отворите в централната стена позволяват свободна циркулация около целия партер. Дървесината от оригиналните греди беше използвана повторно за стълбищната и кухненска дограма.

Image

Зона на студио заема площадка в горната част на стълбите и се свързва със съседната главна спалня. Двете пространства могат да бъдат разделени чрез придърпване през голяма плъзгаща се врата.

Детските спални на това ниво разполагат с легла на платформата, до които се стига по стълби с вградено съхранение.

Мрежата създава защитна преграда около зоните за спане и една от стаите гледа към трапезарията отдолу през прозорец в централната стена.

Image

Поради историческото си значение като най-старата сграда в района, местният отдел за планиране предвижда фасадата на къщата да възпроизвежда оригинален чертеж от 1844 година.

Image

Архитектите обаче успяха да аргументират по-модерна обработка, използвайки повдигнати релефни форми, за да имитират подредбата на линиите, изобразени на чертежа.

Image

"Искахме да покажем историята на старата сграда, без да се преструваме, че фасадата ще е на 170 години", каза Лопер.